Kycklinggryta med dill och citron

2 februari, 2018
Kategori:
skogtillbord-kycklinglår-feb18

Kyckling står högst på topplistan. Där har ni favoritmaten nummer ett. Jag protesterar inte. Gott och lättsamt att variera, men jag undrar, är det mest bröstbitar på tallrikarna? Bättre upp säger jag. Låt mig presentera kycklinglårfilén. En verklig höjdare! Välkommen in i köket!

Kyckling inte är den enklaste råvaran att handskas med, i alla fall inte bröstfilén. Ska den bli riktigt bra så måste man ha järnkoll. Köttet måste vara genomvarmt utan att bli torrt och den gränsen är ack så trådsmal. På några sekunder är det försent.

Jag vet, jag är petig men torra kycklingbröst är, uppriktigt sagt, skittrist. Mitt tips är att använda stektermometer. Sätt spetsen mitt i den tjockaste delen och ta bort bröstet  från värmen så fort termometern slår över till 70 grader. Då är köttet saftigt och färdigt att ätas.

skogtillbord-kycklinglår-feb18
Kycklinggryta på superfin och mör kycklinglårfilé. Klassiska husmansmaker med dill och syra som toppnoter.
skogtillbord-kycklinglår-feb18
Lämna inte stjälkarna utan hacka dillen hela vägen.

Ett ännu hetare tips är att våga välja en annan köttdetalj. Bredvid raden av bröstbitar i köttdisken hittar du kycklinglårfilén. Köttet är aningen mörkare och inte lika perfekt i formen, men definitivt mörare och med så mycket mer smak.

Och det här är en tillåtande kycklingdetalj. Mycket mindre kinkig med värme. Blir inte snabbt torr utan snarare ännu mörare av lite längre tillagning och är därför den perfekta kycklingbiten för den som vill göra gryta.

Det urbenade kycklinglåret, lårfilén, är alltså summa summarum en bit med lite mörkare kött och mycket smak. Den är mör oavsett om du väljer att steka hastigt eller om du hellre vill låta den grytputtra en stund. Funkar dessutom fint att värma en andra gång om du vill fixa grytan dagen innan servering.

Här kommer dagens bidrag till den ökande kycklingkonsumtionen. En gryta med dill och citron som huvudnoter.

Kycklinggryta med dill och citron

6 personer

 • 1 kg kycklinglårfilé
 • 1 schalottenlök
 • 1 citron, saft och cest
 • 1 ½ dl vitt vin
 • 1 dl vatten
 • 1 ½ -2 msk koncentrerad kycklingfond
 • 2 dl crème fraiche
 • salt
 • svartpeppar
 • 1 knippa dill

Gör såhär

 1. Salta och peppra kycklingen. Hetta upp olja i en panna och stek filéerna till fin färg. Jag viker inte upp dem utan försöker behålla den rundade formen.
 2. Finhacka löken och låt den fräsa med en kort stund i pannan.
 3. Tvätta citronen noga. Riv skalet av halva och spara det till senare. Halvera citronen och pressa saften från ena halvan över kycklingen. Häll på vin, vatten och fond. Lägg på ett lock och låt småputtra 20 minuter.
 4. Rör i crème fraichen och ta av locket. Puttra ihop till fin såskonsistens. Smaka av såsen med salt och peppar.  Skär dillen fint och strö över den tillsammans med den finrivna citroncesten. Vill du så kan den resterande citronhalvan skäras i bitar och läggas i grytan.
 5. Vi åt grytan med sällskap av fullkornscouscous som blandats med massor av vitlöksfräst spenat och småtomater.

Mer kyckling hittar du i receptet där 42 vitlöksklyftor är med och sätter fart på rätten. För att komma till det inlägget klickar du på den blå länken här. Våga testa! Allt gott! Hälsar Kat : )

Nötsmör - enkelt recept
Hallo India - Vegetarisk currygryta