Nötsmör – enkelt recept

5 februari, 2018
skogtillbord-nötsmör-feb18

Nötsmör är en av de rika, innerliga ingredienserna. Det skänker en ombonad känsla av omsorg. Så gott och så välgörande. Och allt detta utifrån en enda råvara, nötter. Eller nja, kanske lite salt också. Nyfiken!? Välkommen in i köket!

Nötter och frön tar allt större plats i receptfloden. Och jag gillar. Mycket gott och dessutom har de en dokumenterad hälsoeffekt. Låt mig citera en auktoritet. Hör här Livsmedelsverkets visdomsord:

”Ett par matskedar nötter och frön om dagen. Så mycket nötter och frön är bra att äta för att hålla sig hälsosam.”

Svart på vitt. Allt pekar mot att det här är nyttiga grejer. De innehåller bra fetter, protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ämnen i väl avvägd sammansättning som tillsammans bidrar bland annat till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Här lutar jag mig fortfarande mot Livsmedelsverket för att inte gå vilse i hälsodjungeln.

Ingen undrar vad nötter och frön är, men det borde man kanske för det är inte alls alldeles självklart att en nöt är en nöt och ett frö ett frö. Ta jordnöten som egentligen är en baljväxt, eller cashewnöten som botaniskt sett är frö. Valnötter och mandlar är stenfrukter och det känns som förvirringen är total, men lugn alla dessa platsar under samlingsnamnet ”nötter”.

skogtillbord-nötsmör-feb18
Så enkelt och så gott. Med nötter och en skaplig matberedare fixar du snabbt ett krämigt nötsmör för smak, konsistens och ett friskare liv.
skogtillbord-nötsmör-feb18
Nötter och frön. Alla är de fulla av hälsosamma fetter som också gör att de kan förvandlas till ett mjukt, bredbart smör. Använd en sort eller blanda flera.

Mitt nöt- och fröförråd är rätt stort och jag har det i kylen. Varför? För att feta livsmedel riskerar att härskna om de förvaras varmt och ljust. Ingen fara om man konsumerar kvickt, men den som vill ligga på ett litet förråd ska tänka kallt.

Jag använder verkligen nötter och frön till mycket, men idag har vi fokus på nötsmör. Finns att köpa färdigt, men är ofta rent ut sagt svindyrt. Jag gör eget och är inte så kinkig med exakta sorter utan blandar, inte alltid, men ofta. Det kan bli exempelvis hasselnöt tillsammans med solrosfrö, eller mandel och cashew. Ibland två sorter, ibland tre eller fyra.

Smöret används till mycket. Det ger fin smak och konsistens. Här kommer en inspirationslista:

 • Ta en sked i smoothien som blir krämigare och rikare.
 • Prova en klick på gröten, i yoghurten, på din chaipudding eller i smoothiebowlen. Receptlänk nedan.
 • Nötsmör är en perfekt ingrediens i bars och i ”nyttigt godis”. Kolla recept nedan.
 • Fungerar fint att bre på bröd. Testa på matiga mackor, exempelvis tillsammans med hummus, groddar och sallat.
 • En sked på pannkakan tillsammans med banan, bär och honungsrippel.
 • Gör en krämig dressing med en klick nötsmör, citron, lite honung och en aning vatten.
 • Och ja, visst kan man göra en egen chokladvariant, typ Nutella. Gör nötsmör på 200 g hasselnötter. Smält 100 g god choklad och mixa i tillsammans med lite honung.

För att lyckas behöver du en matberedare med bra kapacitet. Man måste räkna med att maskinen ska jobba minst fem minuter och att det är ett rätt trögt arbete. 800 w står det på min och det fungerar fint, men jag vet de som har bränt sina beredare så var lite vaksam.

Nötsmör

ca 2 1/2 dl

 • 250 g nötter, t.ex. mandlar och cashewnötter
 • en nypa salt

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg nötter och frön i en form och rosta lätt 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
 2. Ta ut och låt svalna något. Lägg nötterna i matberedaren och kör igång. Först körs nötterna till smulor, sedan vidare till en tjock fast nötpasta innan fettet släpper och alltihop får en slät smörkonsistens. Salta lätt och låt maskinen gå några varv innan det är blandat och klart.
 3. Förmodlingen kommer du behöva stanna maskinen ett par gånger under processen och fösa ner nötsmulet från behållarens kanter.
 4. Förvara smöret i en glasburk i kylen. Hållbarheten är lång, minst ett par månader. Smöret blir hårdare i kylen, men mjuknar igen i rumstemperatur.

Här kan du kika på några recept som innehåller nötsmör. En smoothiebowl med lingon , en musliboll till fikat eller en underbar kola- och jordnötssmakande godisbit. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ghee - rena guldet i matlagningen
Kycklinggryta med dill och citron