Rödvinsbrässerad oxkind

8 december, 2023
skogtillbord-rödvinsbrässerad -oxkind-dec23

Rödvinsbrässerad oxkind – Håll i er för nu får pepparkakorna konkurrens. Mustigt och supermört i väntan på andra advent. Välkommen in i köket!

Köttet faller söder och här behövs inga vassa knivar vid servering. Timmarna har gått och gått under tiden som en makalös doft spridit sig från köket.

Men oxkind? Är det verkligen mat för folk? Definitivt och en av de mest smakrika och möraste köttdetaljer du kommit i närheten av. Det vill säga om den tillagas på rätt sätt.

Köttdetaljer har en hierarki. Finare anses de snabba, stekta och mindre fina bitar de som kräver lång tid i fuktig värme. Filé och biff hör till finmaten och bog eller lägg är, nja inte lika fint. En historisk kvarleva från tider där metoden att steka hade högre status än långkoket. Helt galet tycker jag som vet att de långa koken gör underverk för smak och konsistens.

Faktum är att segt kött knappast existerar, allt handlar om att tillaga de olika delarna på rätt sätt. Oxkinden kräver sina timmar, men vilket resultat! Relativt låg värme, vätska och tid. Där har du receptet för succé och du behöver inte stå bredvid spisen under tiden. En check då och då är all inblandning som krävs. Det sköter sig självt när du gör annat.

Därför denna tidiga julklapp till dig som önskar en riktigt mustig och mör köttbit full av smak ett par veckor före jul.

Rödvinsbrässerad oxkind

4 personer

800 g oxkind

1 stor morot

¼ rotselleri

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

6 dl rött vin

½ dl koncentrerad oxfond

timjan, färska kvistar eller ½ tsk torkad

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

(en nypa socker)

Till servering

rotsellerikräm, se separat recept

stekta smålökar

stekt svamp, champinjoner eller annan sort

hackad persilja

  1. Putsa oxkinderna och salta runtom.
  2. Ansa morot, rotselleri, lök och vitlök. Dela i bitar.
  3. Hetta upp fett i en panna och ge kinderna en fin stekyta runtom. Bryn rotsaker och lök innan allt läggs i en gryta. Häll på vin, fond och kryddor.
  4. Sätt ugnen på 125 grader. Ställ in grytan med locket på och låt stå tills kinderna är möra. Räkna med att det tar 6 – 8 timmar.
  5. Lyft köttet ur grytan och sila upp skyn i en ny kastrull. Koka ihop skyn till simmig konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker.
  6. Servera det möra köttet med skyn, rotsellerikräm, stekt lök och svamp. Strö gärna finhackad persilja över.
skogtillbord-rödvinsbrässerad -oxkind-dec23
Rotsellerikräm – mjuk, mild, sammetslen. Det perfekta sällskapet till den rödvinsbrässerade oxkinden.

Rotsellerikräm

4 personer

900 g rotselleri

2 dl grädde

50 g smör

  1. Skala rotsellerin. Enklast är att använda en kniv. Tärna sellerin och koka den mjuk i lättsaltat vatten, räkna med att det tar 20 minuter. Häll av vattnet och lägg bitarna i en matberedare eller i en blender.
  2. Värm grädden och häll den över sellerin. Klicka i smöret och kör till en silkesmjuk kräm. Smaka eventuellt av med lite salt.

Vill du hellre laga till en len potatispuré med restaurangkvalitet så finns recept vid länken här. Den som inte får tag på oxkind kan använda samma recept till högrev. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lucialax med saffransaioli - coleslaw
Julbord i miniformat