Julbord i miniformat

6 december, 2023
skogtillbord-julbord-miniformat-dec23

Julbord i miniformat – En idé till dig som vill duka upp med julsmaker, men känner att en jättebuffé är lite för mycket. Välkommen in i köket!

Jul i kubik, men i det lilla formatet. Det som får plats på ett och samma bord. Det som kanske är en försmak snarare än grand finale. Något till pysselkvällen eller glöggträffen.

Här kommer receptlänkar, men främsta poängen är att plantera en idé. Tradition i rimliga proportioner. Tänk er ett sätt att plocka ut favoriterna, det som ligger dig närmast hjärtat och servera lagom mängd.

Varför inte starta med en älskad sill. Den som signalerar storhelg och som just idag får klara sig på egen hand. En sort i all enkelhet att äta på en liten bit rostat knäcke. Ingen har väl missat det? Att knäckebröd växer i smak och knaper av en snabb rostning. Recept på min rödbetssill har du här.

skogtillbord-julbord-miniformat-dec23
Grönkål och jul. Visst hör de ihop och här får den glänsa i hela sin knallgröna glans. Receptlänk nedan.

Alternativet skulle kunna vara en soppa. Knallgrön med julens grönkål som huvudingrediens. Små portioner, precis bara en smakbit av jul. Recept finns här.

Efter detta en av julbordets turer samlade på en macka. Jag kör en kombination av den tredje och fjärde turen. De som bjuder på kallskuret och småvarmt. Det blir en landgång med skinka, köttbullar, rostad lök och annat gott. Min variant har du vid länken här, men här kan du lägga på dina favoriter. Ett tips är att inte blanda hej vilt utan hålla att hålla ett tema.

Till sist, gröt och saffran i en ljuvligt julig avslutning. Receptet har du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Rödvinsbrässerad oxkind
Pestobabka - Glöggens vackraste sällskap