Grönkålssoppa som julstarter

29 november, 2023
skogtillbord-grönkålssoppa-nov23

Grönkålssoppa – Knallgrön julkänsla med grönsaken som inte viker sig för midvinterkylan. Välkommen in i köket!

Grönkålen står stadigt på lotten trots att snön yr och det är smällkallt. Bryter de stelfrusna bladen som hämtar sig och ser helt opåverkade ut när de tinar upp i köket. Märkligt, men så är det.

Det fanns en tid för inte så länge sedan när grönkål var krullet som föstes undan från skinkfatet när det var dags att skiva upp. En fluffig dekoration, inget annat. Sedan kom kålboomen. Och trenden hänger i. Kål är hett.

skogtillbord-grönkålssoppa-nov23
Grön-, svart och purpurkål är nära släkt och oftast kan man byta den ena mot den andra som i min variant av gnocchi med kål, valnötter citron och ost. Passar alldeles utmärk att servera i väntan på julen. Recept i länk nedan.

Kopplingen till jul finns kvar och visst är grönkålssoppa ett bra sätt att starta upp med inför första advent. En välkommen kontrast till sötsakerna som väntar.

Jag har en ny idé om julbordet. På själva julafton har vi ett bord med de absoluta favoriterna, resten sprider jag ut över hela månaden. Ett sätt att optimera doft och smak av jul mer koncentrerat utan att det blir för mycket på en gång.

Det blir kanske en dag för de ljuvliga spjällen, en för rödbetssill, en för stekt inlagd strömming och så vidare. Köket ska dofta jul från första advent till julafton. Så får det bli och startar gör vi med grönkålssoppan.

Grönkålssoppa med chèvrekräm

4 personer

6 rejäla blad grönkål

2 potatisar

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

6 – 7 dl kyckling-eller grönsaksbuljong

en nypa fänkålsfrö

salt

svartpeppar

Chèvrekräm

1 – 1 ½ dl crème fraiche

100 g chèvre

På toppen

Tärningar av stekt sidfläsk eller bacon

  1. Repa bladen från grönkålens grova stam.
  2. Skala potatisen och skiva den tunt.
  3. Ansa och skiva purjo och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken med potatis på medelvärme tills den blir glansig.
  4. Häll på buljong och sjud potatisen nästan helt klar. Lägg ner kålen och småkoka cirka 5 min. Kålen ska sjunka ihop och mjukna utan att tappa färg.
  5. Mixa soppan helt slät. Jag körde den i blender. Smaka av med salt, peppar och grovt stött fänkål. Fänkål delar mänskligheten i gillar – gillar inte. Jag älskar, men den kan absolut uteslutas. Blir soppan för tjock kan den spädas med lite extra buljong
  6. Mixa crème fraiche och chèvre till en slät kräm.
  7. Stek fläsktärningar.
  8. Servera soppan i små skålar med en klick chèvrekräm och tärningar av stekt fläsk. Kanske blir det en vörtbrödsmacka till!?

Grönkål smakar inte som spenat, den är tuffare, och blir inte lika mjuk om den tillagas snabbt. Strimla därför fint om du vill använda den i pasta eller till gnocchi som du hittar i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Glöggminglets ostfest - Äntligen advent!
Fish and chips - helgens heta tips