Revbensspjäll – julkryddiga, sticky och supermöra

17 december, 2020
skogtillbord-revbensspjäll-jul-dec20

Revbensspjäll – julkryddiga! Förförande dofter snirklar sig runt och skvallrar om att det här är dagen. Revbensspjälldagen! Tradition någon vecka innan julafton. Välkommen in i köket!

Jag sprider ut julen. Själva julbordet är rimligt stort och så har vi ett antal rätter som återkommer varje år från advent. De är helt enkelt värda ett solonummer. Det har blivit ett sätt att få en ljus julkänsla under hela mörka december.

Ingenting doftar som vällagat fläskkött. Så är det bara. Allt känns hemtrevligt. Varmt och tryggt. Grottfolkstryggt kanske, men så känns det verkligen.  Jag har den stora fördelen att veta en del om spjällen som precis bakas gyllenbrunt i ugnen härhemma. Jag har sett knorren och bökandet. Alla har inte den möjligheten, men välja svenskt kan alla.

Och de perfekta spjällen, de supermöra, lite kladdiga, mycket smakrika. Hur gör man? Jag har några trick.

För det första så ska hinnan på spjällets insida bort. Spjäll kan styckas ut på olika sätt, spareribs, tjocka spjäll eller som kamben. Oavsett vilken styckning du lägger upp på köksbänken så finns hinnan där.

Peta upp en liten flik av hinnan med spetsen på en kniv, ta tag och dra sedan bort den. Nu kommer inte spjället dra ihop sig under tillagningen och du slipper tugga på den sega hinnan.

Nästa steg är att förkoka spjällen. De ska bli riktigt möra och det kan ta timmar, men är så värt varje minut.

Med förkokta, redan möra spjäll kan man vara generös med glaseringen. Eftersom nästan all glasering har ett sött inslag riskerar den att brännas om den penslas på ett rått spjäll. Nu, kan vi pensla på rejält för att få den där lite kladdiga, ”sticky”, ytan.

Till spjällen serverar vi en julig sallad. Receptet finns vid länken här. Och nu till spjällen:

Revbensspjäll – julkryddiga

4 – 6 personer

  • 1 ½ – 2 kg revbensspjäll, styckade som spareribs, tjocka spjäll eller kamben
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 6 kryddnejlikor
  • salt

Glasering

  • 1 dl soja
  • 2 msk honung
  • ¾ dl äppelmos
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • ½ färsk chili
  • ½ tsk rosmarin

Gör såhär

  1. Lossa hinnan som sitter på spjällets insida. Peta upp en liten flik och dra sedan av hela hinnan i ett stycke.
  2. Fyll en rejäl kastrull med vatten, salta generöst och lägg i spjäll, lök och kryddor. Sjud tills köttet är mört, en till två timmar. Låt spjällen svalna i lagen. Eller gå vidare med nästa moment genast.
  3. Blanda soja, honung, äppelmos och vinäger. Riv ingefära och vitlök fint. Finhacka chilin och rör ihop glaseringen.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och pensla spjällen generöst med glasering runtom. Ugnsbaka till fin färg och yta. Ta ut genast när färgen är gyllenbrun. Håll koll eftersom socker bränner snabbt i höga temperaturer.

Vill du kika på fler julrecept så föreslår jag en rödbetssill med pepparrotssting vid länken här eller en modern klassiker Västerbottensostpaj som finns i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Laxfavoriter till julbordet
Grönkålsgnocchi - vacker, julig, vego