Laxfavoriter till julbordet

19 december, 2020
Kategori:
skogtillbord-laxfavoriter-julbordet-dec20

Laxfavoriter till julbordet! En variant på gravad lax och stekt inlagd lax. En innovation som går hem hos alla. Välkommen in i köket!

Alla julbord har sina måsten och här kommer ett par av våra. Lax står högt på julens topplista inte minst för att alla gillar den. Med småbarn runt bordet är det bra med igenkänning. Stekt lax är inga konstigheter och smaken av inlagt eller picklat har letat sig in barnasinnet via snabbmaten.

Jag förfasar mig inte. Så är det bara, nya rätter tar plats och de är välkomna. I just det här fallet med den stekta inlagda laxen så har en gammal tradition mött en ny. Det här är helt enkelt en variant inspirerad av stekt inlagd strömming.

Årets gravade lax har fått lite skogiga toner av enbär. Gravlaxsåsen byter jag mot en syrlig äppelmajonnäs. Gott och mycket juligt.

Två laxfavoriter till julbordet!

Gin- och enbärsgravad lax med äppelmajonnäs

4 – 6 personer

  • 600 g filé av lax, öring eller röding med skinn.
  • ½ dl socker
  • ½ dl salt
  • 4 finhackade enbär
  • ¾ tsk grovt stött vitpeppar
  • 2 msk gin

Äppelmajonnäs

  • 1 ½ dl majonnäs
  • 1 äpple
  • 2 tsk god senap
  • eventuellt lite fint riven, färsk pepparrot

Gör såhär

  1. Dra fingret över laxsidan för att försäkra dig om att alla ben är borta. Blanda ihop salt, socker och kryddor med gin och fördela blandningen över fisken. Eventuellt kan fisken skäras i två delar så att kryddblandningen kan läggas på köttsidan av bitarna som sedan läggs ihop med skinnet utåt.
  2. Lägg i väl försluten plastpåse och placera i kyl. Låt ligga i två dygn och vänd påsen några gånger under tiden.
  3. Vid servering ska äpplet tärnas smått och blandas med majonnäs, senap och pepparrot om du vill. Väck kallskänkan i dig och skiva laxen mycket tunt innan den läggs upp på serveringsfat.

Stekt inlagd lax – Prova!

6 personer

  • 1 kg filé av lax
  • salt
  • 4 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 ½ dl ättikssprit (12 %)
  • 1 kanelstång
  • 6 kryddpepparkorn
  • 8 kryddnejlikor
  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 röd lök
  • 1 liten purjolök
  • 1 morot

Tillbehör

  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 knippa dill

Gör såhär

  1. Blanda vatten, socker och ättika med kryddor och tunt skivad ingefära. Koka upp.
  2. Skiva lök, purjo och morot tunt och låt de koka med någon minut innan lagen ställs att svalna.
  3. Skär laxen i skivor eller tärningar. Salta och stek till fin färg. Häll den svala lagen över och ställ i kyl 1 dygn.
  4. Servera med majonnäs blandat med riktigt fint skuren dill.

 

Båda recepten inkluderar majonnäs och vill du göra egen så är det mycket enklare än du tror. Jag har ett helsäkert majonnäsrecept vid länken här och jag lovar att det inte tar mer än 15 sekunder.

Är du på jakt efter fler recept till ett dignande julbord så kan du kika på de möra, saftiga och glaserade revbensspjällen i inlägget här. Eller den krämiga rödbetssillen med pepparrotsbett som finns vid länken här. Och är du en av alla de som vill fira jul med västerbottensostpaj så kan du titta in vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Julgröt - Två favoriter i repris
Revbensspjäll - julkryddiga, sticky och supermöra