Majonnäs – en grundsås att behärska

8 juli, 2019
Kategori:
skogtillbord-majonnäs-juli19

Majonnäs – en av de så kallade grundsåserna. Den kan lyfta, mildra och förfina. Lär dig behärska den för att berika ett oändligt antal rätter med smak och textur. En måste-kunna-sås som passar grillat och picnicmackor. Och det tar inte mer än 15 sekunder. Välkommen in i köket!

Det finns ett antal grundsåser som varje kock ska kunna behärska till fullo. En av dem är majonnäs. Majjo är alltså i grunden finmat trots att vi idag kanske fnyser lite och tänker slobbigt snabbkäk.

Jag har märkt hur ofta jag återkommer till den och när jag började leta i arkivet efter bilder kunde jag snabbt plocka ihop ett helt galleri. Helt olika rätter med en gemensam nämnare – majonnäs. Och det hade lätt kunnat bli många, många fler för majonnäs dyker upp om och omigen. Länkar till bildernas recept finns nedan.

skogtillbord-majonnäs-juli19

skogtillbord-majonnäs-juli19

skogtillbord-majonnäs-juli19
Tolv bilder och den gemensamma nämnaren är majonnäs. Små doser av den äkta varan som gör så mycket för smaken. Inläggen med recepten kan du klicka dig in på via länkarna nedan.

Jag gör min majjo på ett sätt som inte följer det klassiska grundreceptet. Skälen är flera, men utgångspunkten är att jag tycker att den här varianten blir precis lika bra.

Förutom smaken som är den grundläggande förutsättningen finns det fler fördelar.

 1. Den tar 15 sekunder att mixa ihop.
 2. Den skär sig aldrig.
 3. Den innehåller ett ägg. Ett helt ägg till skillnad mot traditionell majjo som kräver tre äggulor. Vilket betyder att man varje gång står med tre äggvitor över. Här slipper du det.
 4. Den blir lite luftigare än majjo brukar vara. Inte så kompakt.

Visst händer det att jag ibland gör på klassist vis, men oftast blir det den här enkla, snabba varianten. Satsen blir stor och det är viktigt att inte låta såsen stå framme. Ta snabbt så mycket du behöver för tillfället och sätt direkt in resten i kylen.

Använd helt rena kärl och locket på så klarar den sig en vecka i kylskåp.

Många sätter en ära i att slå – vispa – majonnäs för hand med ballongvisp. Den som vill det gör så, men jag använder stavmixer. Det går så mycket snabbare och skillnaden i smak är uppriktigt sagt omärkbart liten.

Det finns en avgörande sak för att lyckas och det är temperaturen. Alla ingredienserna ska vara rumstempererade. Det minimerar risken att såsen skär sig. Men så fort den är klar är det kyl som gäller.

Om det trots allt skulle gå åt skogen så ska du inte slänga den spruckna, eller skurna såsen. Börja om med ett ägg och en klick senap i skålen och mata på med såsen under tiden som du mixar.

Majonnäs – blixtsnabb

 • 1 ägg
 • 1 ½ msk dijonsenap
 • ½ tsk salt
 • 2 ½ dl rapsolja
 • 2 tsk vinäger

Gör såhär

 1. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Klicka i senapen och strö i salt. Häll på den rumsvarma oljan. Allt på en gång.
 2. Sätt mixerstaven i behållarens botten. Kör igång och dra staven långsamt uppåt. På några sekunder är din majonnäs klar. Blank och krämig.
 3. Rör i lite syra i taget och avgör när smaken sitter som den ska. Kanske vill du justera sältan också.

Den här såsen kan nu utvecklas på tusen sätt. Aioli! Visst tillsätt vitlök. Hamburgerdressing? Lägg till lite chilisås och en sked bostongurka. Varianterna är oändligt många och vill du ha några idéer kan du kika på länkarna nedan. De hör ihop med galleriets bilder.

Kräftmacka de lux

Potatissallad klassisk – krämig

Äggburgare – perfekt köttalternativ

Granskottsmajonnäs 

Sparrislyx

Sill-i-dill

Korvtopping

Bookmakertoast

Hamburgare med rotfruktskrisp

Allt gott! Hälsar Kat : )

Äggkräm - ljuvlig till rökt lax
Morötter med dillsmör och strössel