Äggburgare – perfekt köttalternativ

2 april, 2019
skogtillbord-äggburgare-mars

Mat i steget. Att serveras på trappan med grävspaden lutad mot räcket och fröpåsar i en korg vid sidan. Det blir burgare med ny huvudingrediens. Äggburgare! Riktigt, riktigt gott. Välkommen in i köket!

Mat i bröd är hur bra som helst. Allt-i-ett prydligt samlat och det är bara att hugga in. Lite förvånad blir jag själv av att jag inte tänkt ägg tidigare. En fantastisk råvara som passar hur bra som helst till burgaringredienserna.

Ni vet, picklad och friterad lök, ost, tomat, majonnäs och ja, det är klockrena smakträffar mellan ägg och alla de där. Lägg i ett bröd och hugg in. Känns som en självklar kombo. Allt kan förberedas utom själva äggstekningen.

skogtillbord-äggburgare-mars19

Ägg stekta på en sida är vackra, men enklare att hantera är förstås de vändstekta. Gulan håller sig säkert på plats i brödet.

Både hemgjord majonnäs och picklad rödlök brukar ofta finnas färdiga i min kyl. Majjon håller sig några dagar och löken klarar sig länge. Lätta att göra och bra att ha. Kanske särskilt nu när vi närmar oss påsk.

Jag picklar lök med en 1-1-2-lag. Det vill säga en del ättika, en del socker och två delar vatten. Lagen ska täcka riktigt fint skivad rödlök och den behöver ligga minst ett par timmar, helst längre, för att mjukna och ta åt sig av smakerna. Gör så mycket du tror går åt inom någon vecka.

Recept på 15-sekunders majjo hittar du vid länken här. Fritera lök kan man absolut göra i förväg och förvara torrt, men jag gillar den frasigt nygjord. Och såhär går det till:

Äggburgare

4 personer

 • 4 ägg
 • 4 hamburgerbröd

Friterad lök

 • 1 stor gul lök
 • rapsolja

Mer burgarpålägg

 • 4 – 8 skivor ost
 • skivad tomat
 • majonnäs
 • picklad rödlök
 • eventuellt något chilihett som finhackad jalapeno eller såsen Sriracha

Gör såhär

 1. Vi börjar med att fritera lök. Skala och halvera löken. Skiva mycket tunt. Häll en rejäl bottenskyla rapsolja i en stekpanna. Hetta upp och lägg i löken. Låt det bubbla tills löken börja skifta färg i varma bruna toner.
 2. Nu gäller det att vara med för härifrån går det undan och det får inte bli bränt. Så fort du är nöjd med färgen och doften lyfter du upp löken som får rinna av på papper. Först är den mjuk, men snart infinner sig rätta fraset.
 3. När löken är klar är det bara att steka äggen och lägga ihop burgaren.
 4. På bottenbrödet ost följt av tomat och majonnäs. Sedan ägget och de båda lökvarianterna. Tillhör du de chilitåliga kan lite Sriracha ringlas på eller lite finhackad chili. Eventuellt en extra klick majjo på översta brödet innan det blir lock. Hugg in!

 

Allt gott! Hälsar Kat : )

Ugnsbakad havregrynsgröt
Håll ditt våffeljärn varmt