Äggkräm – ljuvlig till rökt lax

10 juli, 2019
skogtillbord-lax-äggkräm-juli19

Äggkräm – en mild och krämig sås. Det perfekta tillbehöret till rökt lax, och till en hel rad andra rätter också. Kan lätt bli en av sommarens favoritsåser. Välkommen in i köket!

Det är inte jag. Alltså receptet är inte mitt utan Tom Sjöstedts. Ni vet kocken som många känner via tv och andra helst besöker personligen på krogen Lilla ego i huvudstaden. En grym inspiratör som klarar kombon riktigt gott, genialt enkelt och lite annorlunda.

Den här äggkrämen presenterades i tv ihop med bland annat matjes, brynt smör och picklat. Jag kör den med rökt lax, färskpott, några späda morötter och dillpicklad gurka. Tänker att den passar till alla sorters nyskördade, lättkokta eller rostade rotsaker.

Eller till kål! Broccoli eller späd nykokt spetskål med lite knaprigt bacon. Ja, det ska gärna till något med naturlig sälta, något syrligt och en karakteristisk ”kryddig” smak som exempelvis dill, pepparrot eller gräslök. Persilja funkar säkert också och dragon. Så får det bli. I alla fall om ni frågar mig.

skogtillbord-lax-äggkräm-juli19
Äggkräm – den perfekta silkeslena såsen till en lång rad av sommarens favoriträtter.

Grunden är…just det majonnäs. Igen. Och eftersom jag precis gjort ett inlägg om majjo, majo, mayo, majonnäs eller vad man nu vill kalla den kalla grundsåsen så hänvisar jag till det receptet via länken här.

I det här receptet kommer majonnäsen tillsammans med ett tillägg av kokta ägg. Satsa på precis hårdkokt, ingen stenhård grönblå gula och inte heller löst. Äggkrämen går att mixa slät, men allra bäst resultat får man med en blender. Då blir den silkeslen och blank. Tillagningen är mycket enkel och såhär går det till:

Äggkräm – sommarens favoritsås

  • 2 dl majonnäs, gärna hemgjord, se länk nedan
  • 3 kokta ägg
  • pressad citron, ca 2 msk
  • salt

Gör såhär

  1. Lägg majonnäsen i en blender eller i behållaren till en stavmixer. Skala äggen, lägg de i skålen och pressa i drygt en msk citron. Salta lätt och kör krämen slät.
  2. Smaka av och justera syra och sälta. Idag serverar vi krämen med rökt lax, nykokt färskpotatis, späda kokta morötter och dillpicklad gurka. Recept på den finns i länken nedan.

Majonnäs – blixtsnabb 

Dillpicklad gurka

Allt gott! Hälsar Kat : )

Kärleksmumskladdkaka - fikadags!
Majonnäs - en grundsås att behärska