Granskottsmajonnäs – skog på tallriken

12 juni, 2017
granskottsmajjo-juni17

Det finns verkligen ett grönt skafferi i det vilda. Så mycket mer än man kan tro går att äta. Jag har smakat mig igenom många örter, blommor, blad och fröer och här kommer en favorit med kort säsong. Det blir granskottsmajonnäs. Välkommen in i köket!

Just nu växer granarna till. Längst ut på grenarna sitter små ljusgröna skott. De är mjuka och örtartade, inte alls barriga än. De är syrliga och vänligt skogiga i smaken. Rätt omhändertagna en delikatess.

Men, och det här är viktigt, de är inte tillåtna att plocka hursomhelst. Kvistar och grenar ingår inte i allemansrätten som ger oss tillgång till så mycket annat grönt. Man måste be markägaren om lov. Jag har hittills aldrig fått ett nej utan tvärtom bara nyfikna frågor, men som sagt fråga först. Kanske finns det avsikter med träden som gör att en näve plockade skott  spolierar planen.

granskottsmajjo-juni17
Lite som att bjuda in skogen på middag. Och den dyker upp, artig och belevad.
granskottsmajjo-juni17
Jag älskar laxfiskar. För att det är så fantastiskt gott och för att det är så enkelt. Lägg in i ugn, ta ut, vik bort skinnet och ät helt benfria bitar.

Jag har tidigare gjort ett salt av granskott och en illande grön olja här på bloggen och idag blir det majonnäs. Smaken kommer fram otroligt fint tillsammans med det feta i olja och ägg. Helt underbart till en enkel tillagad röding, till en grillad köttbit, till nykokta primörer eller på en macka med något rökt.

Ännu bättre blir det om du sänker blicken på din skogstur och letar upp en tuva harsyra. Den tillför en frisk syra som gör citron helt överflödigt. Låter det lite krångligt så kan jag lova motsatsen. Det här är mycket enkelt och snabbt.

Först en beskrivning på ugnstillagad röding. Svårt? Knappast! Sätt ugnen på 200 grader. Salta den rensade rödingen ordentligt runtom och inuti. Lägg in den i ugnen. Ta ut efter femton till tjugo minuter när köttet lätt lossar från ryggbenet, eller när innertemperaturen är 56 grader. Klart.

Och nu blir det majjo!

Granskottsmajonnäs

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 ½ dl rapsolja
  • 2 dl ljusgröna granskott, de ska vara torra, inte regnblöta eller nysköljda
  • salt

Gör såhär

  1. Alla ingredienserna ska ha samma temperatur när du startar. Jag brukar gå på rumstempererat.
  2. Knäck ägget och lägg alla ingredienserna i behållaren till en stavmixer. Mixa till en slät, krämig, grön majonnäs. Smaka av med salt.

Servera den vackert gröna och skogiga majjon till din röding eller annat sovel och koka några små fina färskpotatisar till. Granskottsmajjo, färskpotatis och harsyra. Gourmetmat! Hälsar Kat : )

Fläderchampagne till sommarskålen
Salt och olja - gott av granskott