Fläderchampagne till sommarskålen

17 juni, 2017
Kategori:
fladerchampagne-juni17

Ingenting doftar som fläderblom. Och så vacker sen. Blomklasar som perfekta spetsbroderier. Fläder är den definitiva avsparken in i sommaren och den går att fånga i flaska. Låt oss skåla gemensamt i en festlig och bubblig fläderchampagne. Välkommen in i köket!

Igen, de där mikroberna. Bakterier och jästsvampar med förmåga att förändra och förädla. I fläderns blomklasar finns de helt naturligt och det behövs bara några få ingredienser för att sätta igång ett trivsamt bubbel. Fermentering är fenomenalt!

Processen är ack så enkel och relativt snabb. Jag har haft ett tidigare inlägg om bubbligt och fermenterad dryck. Kika gärna här på inlägget om rabarber- och jordgubbssoda. Skillnaden här är att det i fläderchampagne kan bildas små mängder alkohol. Ingen jäst tillsätts så det blir inte mycket, men ändå. Barn och bilförare kanske ska dricka annat.

Jag är lite osäker på varför det bildas alkohol i samband med fläder, men det måste ha att göra med vilken sorts jästsvampar som finns på blommorna. Bildande av alkohol kräver speciella sorter. Vill man göra starkare drycker måste jäst tillsättas, men här finns det naturligt. I mycket ringa mängd dock.

fläderchampagne-juni17
Helt ljuvligt att kunna brygga sin egen bubbliga festdryck med bara några få ingredienser. Resultatet blir en svalkande fläderchampagne.
fläderchampagne-juni17
Det är i fläderblommorna som magin sitter. Där gömmer sig mikroorganismer som startar processen mot bubblet. Viktigt alltså att inte skölja blommorna, utan mikrober ingen fläderchampagne.

Det här konceptet är ingenting jag listat ut själv. Liknande recept finns lite överallt. Jag har provat flera och det här är det absolut bästa. Superduktiga Jenny Neikell, alias Surtanten, har en liten twist som jag tror är hemligheten. Hon rekommenderar användning av opastöriserad äppelcidervinäger istället för vanlig vinäger som annars är vanligt som en av ”champagnens” ingredienser.

Jag tror att det är den som sätter riktig sprutt på fermenteringen och gör drycken trivsamt bubblig. Nu ska vi se, varför plötsligt citationstecken runt champage? Det är ju för att den korrekta definitionen på champagne är: ”Ett mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike.” Ursprungsskyddat, i alla fall om det handlar om försäljning.

En dryck som är naturligtvis är något helt annat den vi gör på fläder. Men visst finns det likheter. Bubblig och snarlik i utseende. Dessutom festlig och absolut en dryck att höja glasen och skåla i.

Ingenting att vänta på. Vi startar brygden! Och såhär går det till:

Fläderchampagne

  • 15-20 klasar fläderblom
  • 2 ½ dl vitt strösocker
  • 1 msk opastöriserad äppelcidervinäger
  • 2 liter vatten
  • 1 ekologisk citron(obs! Eko är viktigt här)

Gör såhär

  1. Inspektera den doftande blomsterhögen. Eventuella insekter ska bort, men du ska absolut inte skölja blommorna. Vi vill inte mista en enda av de viktiga mikroorganismerna.
  2. Jag klipper bort det mesta av det gröna och lägger blommorna tillsammans med socker, vinäger och vatten i en glasburk.
  3. Riv i det yttersta gula skalet av citronen, som (tjat, tjat) ska vara ekologisk, och pressa i citronsaften.
  4. Fäst en ren duk över öppningen på burken och ställ den på kylen. Låt stå i två dagar.
  5. Sila, fyll i petflaskor och sätt på lock. Lämna några centimeter eftersom trycket ökar när det börjar bildas kolsyra. Petflaskor eller inte kan diskuteras, men jag vill inte riskera att flaskorna exploderar. Dessutom återanvänder jag dem. Använder du glas så måste flaskan pysas, det vill säga öppnas för att lätta på trycket.
  6. Låt flaskorna stå framme för att främja kolsyrebildning. Känn på flaskorna som blir stumma och hårda när processen tagit fart. Min erfarenhet är att det tar ett par dagar, ibland tre.
  7. Förvara sedan i kyl. Drycken håller sig ett par månader i kylen.

Jag har aldrig provat att göra den på frusna fläderblommor, men det borde inte vara omöjligt. Är det någon som provat?

Under en kort tid har vi tillgång till blommorna och vill du göra mer av den ljuvliga flädern så finns mer att hämta i inläggen här:

Fläder och jordgubbssaft

Två nyanser av jordgubbar, fläder och grädde

Skriv gärna kommentarer om era erfarenheter av bubbliga, fermenterade drycker och av fläderblom. Hälsar Kat : )

En gräskrona för sommarkänslan
Granskottsmajonnäs - skog på tallriken