Saft med doft av fläder och jordgubbar

12 juni, 2016
Kategori:
Fläder-och jordgubbssaft

Det finns dofter etsade i minnet. På ett ögonblick är man tillbaka i en annan tid. Och så för jag det vidare. ”Åh, nu luktar det sommar i hela huset”, ropar en av ungarna. Hennes barndoms sommar, precis på samma sätt som min. Fläder och jordgubbar. Lika mycket sommar då som nu! Därför gör jag fläder- och jordgubbssaft.

Jag vill gärna se mig själv som en flexibel själ. En som inte är så fast i saker som de brukar vara utan som ständigt är beredd att tänka om och göra nytt. Men jag har faktiskt till viss del ändrat mig. Vissa saker håller jag hårt i och jag vill inte förlora dem för något. Igenkännandet har ett värde man inte ska underskatta.

Särskilt viktigt är det allra mest grundläggande. Det som berör sinnena. En doft, en smak, en fågelsång, ett skymningsljus eller en beröring. Känslan av att dra fingrarna genom midjehögt gräs. Min mammas hand på min kind och den där doften av fläder och jordgubbar. Det ger rötter. Jag hör hemma.

Och nu är det min tur. Min flicka, samma dofter i köket en tidig sommarmorgon och min hand på hennes solvarma axel.

fläder- och jordgubbssaft
En helt ljuvlig smakkombination. Och doften! jag gör fläder- och jordgubbssaft och en bonusdessert att servera till glass.

När bär, fläderblommor, citron och socker samsats och förenats till den allra ljuvligaste saften kan jag ändå inte få nog. Det blir en dessert på samma tema, men med ett vaniljtillägg.

Vi äter den med vaniljglass för att fira in första sommarlovsdagen. Känns som en riktigt lyckad start. För det är fortfarande bara där vi är. Alldeles i början av några långa sommarmånader. Och nu blir det saft.

Fläder- och jordgubbssaft (ca 1 ½ l)

 • 12-15 fläderblomsklasar
 • 1 l jordgubbar
 • 1 citron, helst ekologisk
 • 20 g citronsyra
 • 1 l vatten
 • 10 dl socker
 • (1 krm natriumbensoat)
 1. Skölj fläderblommorna varsamt. Mosa jordgubbarna och lägg blommorna ovanpå. Tvätta citronen som du sedan skivar och lägger i. Strö över citronsyran.
 2. Koka upp vatten och socker. Häll den heta lagen över bär och blommor. Täck och ställ kallt att dra i tre dygn.
 3. Sila saften genom en silduk. Vill du spara den i kyl måste natriumbensoat tillsättas. Lös upp i en liten del av saften som rörs ut i hela satsen. Häll upp på rena flaskor och förvara svalt.
 4. Alternativt kan saften frysas då behövs ingen tillsats.

Fläder-, jordgubbs- och vaniljkompott

 • 1 l jordgubbar
 • 1 vaniljstång
 • 1 dl fläder- och jordgubbssaft
 • ½ dl socker
 • saften från ½ citron
 1. Snoppa och halvera jordgubbarna. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång, saft, socker och pressad citron tillsammans med jordgubbarna i en kastrull.
 2. Koka upp och låt småputtra på svag värma ett par minuter. Jordgubbarna ska inte bli mosiga. Låt svalna och servera med vaniljglass.

 

Den som har frågor eller vill dela tankar och idéer om mat är hjärtligt välkommen att lämna en kommentar. Jag svarar direkt. Hälsar Kat : )

Melon- och fetasallad med twist
Buffé - uppsamlingsheat med tips och recept