Buffé – uppsamlingsheat med tips och recept

8 juni, 2016
buffé uppsamlingsheat

Ok, nu drar det ihop sig. Försommarbufféerna går in i slutspurten. Här har ni några ord och råd från coachen. Allt för att lyckas och några idéer på rätter att pryda bordet med. Jag tänker egenskördat, eller närodlat. Och det blir en blandning av råvaror från skog,och jord. Bara att köra!

Jag varvar råden med förslag på rätter att ha på buffen. De passar fint tillsammans som en helhet, men självklart kan man plocka och ge som man vill.

 

Buffétips 1 

Råd  ett. Gå inte ut för hårt. Välj några få vällagade rätter som passar att blanda och som gör vackra inbjudande fat

Buffétips 2

Är ni många som ska äta så är det en god idé att ordna två spegelvända bufféer så att man kan gå från två håll.

Rödbetsgravad lax är underbart gott och vackert. Faten väcker alltid uppmärksamhet. Just nu är det sparristider och självklart finns de med på bordet i någon form. Här har du en paj. Färskpotatissallad är perfekt buffémat. Ger försommarkänsla, är fantastiskt gott och håller sig snygg i fatet.
Rödbetsgravad lax är underbart gott och vackert. Faten väcker alltid uppmärksamhet. Just nu är det sparristider och självklart finns de med på bordet i någon form. Här har du en paj. Färskpotatissallad är perfekt buffémat. Ger försommarkänsla, är fantastiskt gott och håller sig snygg i fatet.

Recepten har du här:

Rödbetsgravad lax

Sparrispaj

Färskpotatissallad

Buffétips 3

Gör ett körschema. Du kommer älska dig själv för att du gjorde det. Fundera i god tid på alla moment som buffén kommer att innebära. Matlagning är bara en liten del. Men hur förvarar du den lagade maten? Vem bär hem all dricka? Kan du leja ut något moment till någon annan att fixa? En kakbakare, en servettvikare, eller kanske en blomsterarrangör.

Vad ska tillagas och när? Det kan finnas rätter som delvis kan göras lång innan för att bara läggas upp och pimpas före servering. Hur fånigt det än kan låta så är det bra med ett rätt exakt tidschema för timmarna precis innan gästerna strömmar in. En större buffé innebär en hel del jobb. Med en riktigt bra planering är det fantastiskt roligt.

Buffétips 4

Hur mycket går åt? Här har ni ungefärliga mått för vad som går åt per person på en buffé med fler än 3 rätter. Totalt brukar man räkna 100–150 g kallskuret per person plus 250-350 g tillbehör:

  • Kött och fisk 50 g per person och rätt
  • Potatissallad eller pastasallad  100-150 g per person
  • Paj  100-125 g
  • Dressing eller såsiga röror 2-3 msk
  • Bröd 50 g
  • Ost 15 -25 g

Men obs! till de generella råden måste man addera förnuft och känsla för vilka som är bjudna. Damer i åttioårsåldern äter till exempel inte lika mycket som fotbollslaget.

buffe, uppsamlingsheat
Marinerat och tunt skivad filé. Här kryddad med ätliga blommor och granskottsskottolja. En primörspäckad omelett som passar alla men särskilt dem som vill äta vegetariskt. Någon form av grönsallad är bra att ha på bordet. Varför inte boosta den med ätliga gröna blommor och blad! Vacker och god sparrispaj.

Här finns recepten:

Marinerad, tunnskivad filé

Förslag till vild och vacker sallad

Sparrispaj

Primöromelett

Buffétips 5

Vad är det på faten? Mitt tips är att lägga en lapp vid varje fat där man kan se exakt vad man äter. Dels vill många veta, dels kan det sätta igång spännande samtal. ”Granskottolja! Spännande! ”, eller ”Rödbetsgravad? Aha, undra just hur länge den ska ligga för att få den där vackra kanten?”, eller ” Rabarberkaka upp- och–ner?! Hur vänder man en sån”. Ni förstår, genast har man fått igång snacket.

Buffétips 6

Engagera en fram – och avplockare. Någon eller några som hela tiden håller koll på att faten är fyllda och fina.

buffé uppsamlingsheat
Vill du ha en fantastiskt god paj och samtidigt ett garanterat samtalsämne! Testa min ogräspaj. Lax är uppskattat av många och här serveras den med snabbpicklade grönsaker som funkar med allt på buffén. Bröd och ost är bufféns räddning. Här får du ett recept på färskost och focaccia. Vacker som en dröm, god och spektakulär är rabarberkakan som gräddas upp-och-ner.

Recepten kommer här:

Ogräspaj

Rabarberkaka upp-och-ner

Färskostbollar och focaccia

Majonnäsgratinerad lax med snabbpicklade grönsaker

Buffétips 7

Hjälp tar maten slut! Hur mycket man än har försökt beräkna så kan man hamna i en situation där det plötsligt känns lite för lite. Använd dig av räddningsplankan rejält med bröd och ost Då kan man alltid göra en rockad i rätternas placering på buffébordet. Mycket mat, sätt bröd och ost sist. Men skulle det börja sina på faten ändra om och sätt istället bröd och ost först.

Ta chansen och ställ frågor om din buffé. Jag svarar direkt och säkert finns det många duktiga matlagare därute som kan blanda sig i med tips och idéer. Kommentarsfältet är ditt! Hälsar Kat : )

Saft med doft av fläder och jordgubbar
En dag för färskpotatis!