Melon- och fetasallad med twist

15 juni, 2016
melon/fetasallad

Jag vet. Det här är ingen nyhet. Melon och fetaost i sallad…ni har sett det förut. Min twist är användningen av de färska örterna. Vanliga kryddor man brukar använda på ett sätt, men som i ett nytt sammanhang verkligen överraskar.

Det blir mer och mer för varje dag. Alltfler ingredienser som jag själv skördat ligger på köksbänken för beredning.

Till dagens sallad finns där sallat, ruccola och några fina ärtskott. Dessutom lökblast som är en underbar underskattad ingrediens. Jag skär med vass kniv till fina ringar och använder till allt.

 

Jag har också ett par smakrika, små kryddiga saker som ger en liten smaksensation när man får en i munnen, blommor från kryddsalvia och vattenkrasse. Det får inte bli för mycket då tar de över. Bara lite grann, som en intressant happening i en tugga då och då.

Och så har jag ett par kryddörter som ska få ange tonen i salladen, dill och mynta. Båda har distinkt smak men de tar inte över utan kan användas ganska generöst. Jag använder dem ofta tillsammans i proportionen tre delar dill och en del mynta.

melon/fetasallad, galleri
Sältan i fetaost till söt melon och knaprig gurka är en klassiker. Men prova att sommarkrydda salladen med dill och mynta. En sommarhit!

Det här är två sommarkryddor som lyfter och friskar upp. Passar fantastiskt bra bland annat till melon och gurka, som för övrigt är släktingar med varandra.

Det är så lätt att låta vanan styra, men våga vara lite vidlyftig med de här två, dillen och myntan. På många ställen jorden runt används de på ett helt annat sätt än vi är vana vid. Mynta finhackad till couscous, bulgur eller andra gryn är så gott. Och dill har ett betydligt bredare användningsområde än bara till kokt potatis. Prova den bland annat till heta kryddor och asiatiska smaker. Gott!

Här idag blir det en sallad som passar till mycket. Vi har ätit den till smörstekt gös, till viltfärsbiffar och till grillad salciccia. Vill man göra måltiden vegetarisk så fungerar det alldeles utmärkt att blanda salladen med vita eller svarta bönor.

Och såhär går det till :

Min melon- och fetasallad (4 pers)

 • 1 melon, liten, doftande, söt
 • 1 gurka
 • 75 g blandade gröna blad, t.ex sallat, ruccola eller späd spenat
 • lök, blast från vanlig lök, gräslök eller röd lök
 • 1 knippa dill
 • blad från 2-3 stjälkar mynta
 • 150 g fetaost
 • ev något lite extra kryddigt, t.ex. blommor från salvia, vattenkrasse, blad från blomkrasse el annat
 • 1-2 msk raps- eller olivolja med citronsmak
 1. Skala och tärna melonen. Halvera gurkan på längden och skär den i sneda fina bitar. Ta hand om lök beroende på sort. Blast eller gräslök i tunna ringar. Rödlök skivas fint.
 2. Skär dillen eller plocka i små vippor. Lägg myntabladen i en packe och strimla fint. Blanda varsamt och bryt fetaosten över i stora bitar.
 3. Har du några spännande, kryddiga örter så lägg på dem, men var lite sparsam. Ringla till sist över oljan.

Har du frågor och önskemål, eller egna matidéer att dela så går det alldeles utmärkt att göra det med en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

Vi festar med somriga kalvfärsbiffar
Saft med doft av fläder och jordgubbar