Vi festar med somriga kalvfärsbiffar

19 juni, 2016
älgkalvfärsbiff

Jag är så dålig på fest. Mingel gör mig mest nervös. Tack och lov för maten. En uppgift och min räddning. En planka att hålla i. Ge mig ett kök att äga, ett bord att duka och en midsommarstimmig flock att föda. Min fest är igång och här kommer ett somrigt smakprov.

Sill! Ja, jag vet, det är det allra somrigaste, men vi vill ha någon sorts balans. Vid sidan av den underbara men lite ettrigt, påträngande sillen behövs en mild och tydlig kompanjon. Något som bryter och kompletterar. Kalvfärs blir perfekt.

Är det biffar eller bullar? En stilla undran av en dotter efter hennes sjunde smakprov. Tja, det är väl något mittemellan. Små, men snäppet större än en köttbulle. Tillplattad som en färsbiff, men mycket mindre. Perfekta på ett festbord där man ska plocka fritt från faten. Där allt ska passa ihop och ingenting ska tynga utan bara ge lust till mer.

Eftersom jag vill ha biffarna milda med en lätt syra så får färsen samsas med crème fraiche. Dill och gräslök, eller tunna ringar lökblast blir bra och äggulor. Ströbröd lättar upp och gör färsen porös, men det måste vara färskt. Jag kör skivor av vitt bröd i matberedaren. Det blir perfekt.

kalvfärsbiffar, galleri
Färsbiff eller köttbulle? Gränsfall med somrig smak av dill och gräslök. Och serverade tillsammans med primör-primörer av egen skörd.

Och färsen får det allra bästa sällskap man kan hitta. Jag tar en tur till lotten för att fylla på med dill och gräslök och något har hänt. Trots att jag går där varje dag så gick det plötsligt så fort. Det är dags att skörda. Årets första skörd!

Små, små rödbetor, de allra ljuvligaste späda morötterna. Och sockerärtor! Sköra, möra, mjälla och alldeles underbara. Löken har svällt upp och jag vet att de är söta som socker när man kokar de lätt. Som sagt, sommarfest utan tvekan.

Och såhär går det till

Somriga kalvfärsbiffar (30 st små)

 • 1 kg kalvfärs, jag gjorde mina på älgkalv men nöt går utmärkt
 • 3 skivor vitt bröd
 • 1 knippa dill
 • 1 knippa gräslök, eller motsvarande mängd lökblast
 • 1 ½ dl crème fraiche
 • 1 ½ msk koncentrerad kalvfond
 • 1 ägg + 2 äggulor
 • 1 tsk salt
 • svartpeppar

Tillbehör

 • Primörer, morötter, rödbetor, sockerärt efter lust och tillgång

Gör såhär

 1. Kör brödet till smulor i en matberedare. Skär dill och gräslök fint. Har du tillgång till lökblast så skär du den i tunna ringar.
 2. Blanda färsen med brödsmulor, dill, gräslök, crème fraiche, fond, ägg och salt. Och så några drag på svartpepparkvarnen.
 3. Forma små lite platta biffar. Jag brukar rada upp dem på ett bakplåtspapper så att det inte blir sådan hets när stekpannan är igång. Stek i rapsolja. Smör funkar om de ska serveras varma eller ljumna, men hamnar de på bordet kalla stelnar smöret och det vill vi inte.
 4. Färsbiffarna kan tillagas och serveras direkt eller göras i förväg och värmas på låg temp i ugnen när det är dags att äta.
 5. Lättkokta primörer får samsas med biffarna på fatet och en näve dill och gräslökshack.

 

Många fler förslag på rätter som kan passa midsommarfesten hittar du i inlägget här. Där kan du också få en del tips om förberedelser som underlättar de lite större kalasen.

Har du matfrågor inför midsommar eller tips att dela så lämna en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

Två nyanser av jordgubbar och grädde
Melon- och fetasallad med twist