En gräskrona för sommarkänslan

22 juni, 2017
Kategori:
graskrona-juni17

Jag tar en promenad för att fundera över midsommarmaten. På ängarna längs med vägen svajar högt vackert gräs. Det är så somrigt. Jag får ett suddigt minne av en gräskrona jag band för länge sedan och hm..hur var det nu man gjorde. Inte svårt alls faktiskt. Vill ni veta hur? Välkommen in i köket!

Så kan det bli. Mitt ambitiösa midsommarmatsinlägg blev inte alls matigt. Istället bjuder jag in sommaren med en krona. Min vilda, rufsiga kommer att hänga i växthuset och säkert blir det en striktare, mer arbetad, till köket.

Jag gillar idén som funnits sedan långt tillbaka. Den att ta in naturen och förädla den till något vackert som pryder och tydligt berättar var på året vi befinner oss. Gräskronan är verkligen en sommarsymbol.

Ängsgröe, flaskstarr, timotej och knylhavre.  Man riktigt hör hur vackert det kan bli och det är bara att välja och vraka. Plocka gräs du tycker om.

graskrona-juni17
Använd alldeles nyplockat gräs och välj sort eller sorter du tycker om. Kronan går att göra strikt med kort ”häng” eller vild och galen med långa strån. Vackert båda delarna fast på olika sätt.
graskrona-juni17
De nedersta bilderna i galleriert visar hur olika kronorna kan bli. Och det finns inga begränsningar, inga måste. Kör bara! Helt gratis dessutom.
graskrona-juni17
Här syns vikningarna tydligt. I den här kransen har jag jobbat med ett par strån åt gången och då är det lätt att hela tiden dra åt och hålla kronan strikt. Principen är densamma på den vilda kronan, men där är det svårare att se hur det fungerar.

Jag gjorde en vild krona med långa strån av timotej som hänger under en krans av långt grönt gräs. Alltså av gräs som ännu inte börjat blomma. Och hela idén är att det finns inget rätt och fel. Du väljer som det passar dig. Använd bara en sort eller flera. Låt stråna bli långa svepande hängen eller korta. Du bestämmer.

Först några tips

  • Kronan eller kransen kan hängas upp i taket, bli vacker bordsdekoration, fönsterprydnad eller sättas på huvudet.
  • Man kan binda kransen utan att stadga den, men jag valde att göra en ring av en grov ståltråd. Den blir stadigare så.
  • Det är enklast att arbeta med alldeles nyplockat gräs. Kanske kan du hitta en arbetsplats mitt på sommarängen!?
  • Bara gräs är vackert, men också vissa blommor kan användas. Smörblomma behåller sin fina knallgula färg efter den torkat. Och vill du ha in mer färg eller ge en annan känsla, varför inte binda in band av olika slag.
  • Principen hur du binder är densamma oavsett om du vill ha en vild lite rufsig krans eller en stram med ordning och reda.

Gräskrona så gör du

  1. Börja med att lägga strån vertikalt över en ståltrådsring. Se bildgalleriet som förtydligar. Vik stråna bakåt under tråden.
  2. Vik sedan stråna över sig själva och lägg stjälkarna parallellt med ringen och upprepa med nya strån. De ska hela tiden vikas bara över sig själva. Bilderna visar hur. Fortsätt tills du fyllt ringen. Fäst ordentligt med ett snöre på slutet och frisera eventuellt bort stjälkar som sticker ut med en sax.
  3. Var bestämd när du arbetar och våga ta i lite när du viker och böjer stråna. Är de färska håller de för med än du tror.

 

Nu har vi en midsommarkrona, men maten då? Lugn det kommer en akut med snabba recept för eftersläntrare under dagen. Hälsar Kat : )

Gör eget syrat smör
Fläderchampagne till sommarskålen