Salt och olja – gott av granskott

5 juni, 2017
Kategori:
granskott-juni17

Nationaldag och kanske borde den firas med något lite tjusigt. Ett gräddigt bakverk, en grandios efterrätt eller en hel grillmeny med godsaker av alla slag. Men nej, jag tar en tur i skogen. Det är perfekt tid att plocka granskott. Ljusgröna och skogigt syrliga. Välkommen in i köket!

Gran är gott. Ja faktiskt, inget jag äter ofta, men det händer att jag knipsar några små grenar eller som nu en näve skott. Den där skogiga smaken passar naturligtvis fint till vilt och et par små kvistar i stekpannan bredvid älgbiffen understryker skogskänslan.

Nu såhär på försommaren är skotten ljust gröna, mjuka, och tuggvänliga med en mild fin syra och en touch av kåda. Gott i ett salt som kan användas till vilt och annat eller i en krämig olja som exempelvis kan bli del i en majonnäs. Fantastiskt till rökt fisk, till färskpotatis eller till en grillad köttbit.

Just nu är rätta tiden. Granarna är tvåfärgade med de små ljust, ljust gröna skotten mot de kärvare mörkgröna fjolårsbarren. Det är lätt att låta sig förföras och plocka utan hejd, men håll fingrarna i styr. En näve är precis vad som behövs, inte mer.

Med ut i skogen får ni en liten pekpinne. Granskott är inget man bara plockar hursomhelst. Man måste fråga markägaren eller plocka av egna granar. Allemansrätten är ett fantastiskt privilegium som ger oss tillgång till det mesta i naturen dock inte tillåtelse att bryta kvistar.  Fråga först och njut skogssmaker sedan.

granskott-juni17
salt och olja, eller nästan mer som en kräm. Grönt, skogigt och verkligen mycket gott.
granskott-juni17
Allemansrätten är helt unik och alldeles fantastisk. Bra att veta att den inte ger okej till att bryta kvistar, inte ens så små som granskott. Fråga först och ta aldrig mer än du faktiskt äter upp.

Jag plockar två. En till saltet som sedan räcker flera månader och en till oljan som blir min nationaldagstribut. Oljan är färskvara och njuts på en gång.  Den illgröna, krämiga oljan kommer att blandas med ångande färskpotatis och serveras med nygrillad röding. Va, vad tror ni om det!?

Både salt och olja är enkla att fixa till. Och såhär går det till.

  • Granskottssalt: Lägg ungefär lika delar havssalt och granskott i en liten mixer. Jag brukar använda 1 dl av varje. Kör till ett grönt väldoftande salt. Förvara i burk och njut till exempel till viltkött.
  • Granskottsolja: Till oljan använder jag rapsolja och lite salt. Till en dl granskott häller jag i ungefär ¾ dl olja. Mixa till en slät krämig olja. Grym till färskpotatis och till majonnäs.

Hip, hipp och grattis till alla oss som har ett alldeles underbart land och en stundande sommar att fira!

Hälsar Kat : )

Granskottsmajonnäs - skog på tallriken
Sprudlande spritsig rabarber- och jordgubbssoda