Klassisk potatissallad – den krämiga

29 maj, 2019
skogtillbord-potatissallad-krämig-maj19

Klassisk potatissallad – den krämiga. Kyldiskarna är laddade med långa rader plastburkar. Det är grillsäsong. Snabbt, javisst, men låt mig presentera en hemmagjord variant. Några minuter extra och ack så mycket bättre. Välkommen in i köket!

Jag läser ett test i en stor mattidning och bestämmer snabbt att jag hädanefter alltid, utan undantag, ska göra min egen potatissallad. Skälet är bland annat 45 dagar. Så lång är hållbarheten för innehållet i många av burkarna. Färskt känns avlägset.

Självklart är processen kontrollerad och den långa raden tillsatser som ska mota mögel och bakterier är godkända, men jag väljer egen.

Det finns flera varianter på potatissallad med anor. Den franska med vinägrett och doft av dijonsenap och dragon. En tysk som är snarlik, men som serveras ljummen och ibland med tillägg av äpple och bacon. Och så är det den amerikanska. Den krämiga med majonnäs som vi har tagit till vårt hjärta, adopterat och sedan stoppat i burk. Låt oss släppa ut den och äta den som färskvara.

skogtillbord-potatissallad-krämig-maj19
Krämig som den ska, med en smak av alldeles färsk potatis, hemgjord majonnäs en aning vinägersyra och lök. Det här är en klassisk potatissallad att servera till rostbiff, till kyckling, till korv eller vad man nu behagar.

Här är en variant som kan modifieras med tillägg som passar dina preferenser. Smaka av och lägg till, lite mer syra eller extra lök kanske? Vill du öka sältan så gör det. Man gör kort och gott lite som man vill. Det här är en bas att utgå från och kanske vara helt nöjd med.

Jag använder en hemmagjord majonnäs. En kanonbra grundsås att använda till mycket, inte minst till sommarens grill, fester och bufféer.

Till dig som är van vid potatissallad på burk och majonnäs på tub vill jag säga välkommen in i verkligheten. Äkta vara smakar…som det gör. Nu är det på riktigt utan tillsatser och E-nummer.  Nog med pekpinnar, såhär går det till och vi börjar med majjon.

Majonnäs på 15 sekunder

 • 1 ägg
 • 1 msk dijonsenap
 • ½ tsk salt
 • 2 ½ dl rapsolja

Gör såhär

 1. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur. Det är viktigare än man kan tro eftersom det minskar risken att det skär sig med ungefär 98%.
 2. Lägg alla ingredienserna i botten på behållaren till en stavmixer. Sätt staven på botten av behållaren och dra sakta uppåt. Sådär ja, på 15 sekunder eller lite snabbare har du gjort en egen majonnäs.
 3. Jag tillsätter ingen syra här utan smaksätter senare.

 

Receptet på potatissalladen är tänkt till 6 personer och kan passa vid en grillmiddag där det inte serveras många rätter som på buffé. Är det ett buffétillfälle brukar man räkna med att det går åt 100 – 150 g potatissallad per person. Då skulle den här omgången funka till 10 – 12 personer.

Klassisk potatissallad  – den krämiga

6 personer

 • 1 ½ kg färskpotatis
 • 2 dl majonnäs
 • 1 dl crème fraiche
 • ¾ – 1 msk vinäger
 • ½ tsk honung
 • 1 tsk salt
 • 1 finhackad röd lök
 • 1 knippa finskuren gräslök
 • några stjälkar finskuren dill

Gör såhär

 1. Skrapa och koka potatisen. Låt svalna.
 2. Blanda majonnäs, gärna egengjord, med crème fraiche, vinäger, honung och salt. Smaka av och justera. Såsen ska ha hög smak och bör ha aningen högre sälta än man brukar ha i en sås av den här sorten.
 3. Skär potatisen. Skiva, tärna eller skär i klyftor. Lägg potatisen i en stor skål, häll på såsen tillsammans med nästan all lök och dill. Blanda varsamt.
 4. Lägg upp i serveringsskål och strö över det sista av lök- och dillhacket. Har du lite gräslöksblommor så låt de följa med. Fint och gott.

 

Sådär, mina vänner nu är det bara att hugga in och visst höjer det matupplevelsen när potatissalladen är gjord här och nu och inte för en och en halv månad sedan. Allt gott! Hälsar Kat : )

Perfekt fluffig grädde
Gräslök - mer än bara ytligt piff