Gräslök – mer än bara ytligt piff

27 maj, 2019
skogtillbord-gräslök-maj19

”Strö över lite finskuren gräslök”. En mening som matskribenten upprepar om och omigen. Det hör liksom till, men gräslök är så mycket mer än ytligt piff. Den tillför massor med smak och visst kan användningen varieras. Välkommen in i köket!

Ett par gräslökstuvor har på några få år blivit en hel häck. Plantorna är enkla att dela och jag gör det på våren när de precis stuckit upp de första knallgröna topparna. Nu blommar den långa raden vackert i violett.

Blomning tar en del av kraften på bekostnad av bladen så jag klipper av halva plantan för att den ska sätta ny fart och skjuta upp friska strån. De avklippta blomstjälkarna är hårda och passar inte i maten, men blommorna fräser jag hastigt och serverar till allt möjligt.

Häromdagen blev snabbfrästa gräslöksblommor en av tre lökvarianter på våra hamburgare. Den andra var picklad rödlök och den tredje gräslöksmajonnäs.

Lite senare på säsongen klipper jag ner andra halvan och sådär fortsätter det med en halva i taget. Jag har rätt många plantor och det finns alltid flera som är redo för skörd. Självklart skämmer jag bort dem med gödselvatten emellanåt.

Gräslök kan odlas överallt. Om du inte har egen trädgård så finns det kanske en rabatt utanför hyreshuset som har plats för en gerillaodlad tuva? Den trivs dessutom utmärkt i kruka på balkongen, och i balkonglåda som för övrigt kan rymma en hel kryddrabatt.

skogtillbord-gräslök-maj19
Knallgrön, doftande och en av de första. Gräslök är definitivt mer än bara ytligt piff. Jag gör gräslöksolja och örtsmulor som smaksättning till alla möjliga rätter.

Och vad har man gräslöken till? Det är en lök som fungerar fint där lök brukar användas. Den är mer värmekänslig än lökhack och passar att tillsättas på slutet av tillagningen, just innan servering.

Hacka inte utan skär den fint med vass kniv. Och var generös. Strö över en sallad, över ugnsrostade grönsaker, över potatismos och på knäckemackan. Det är smaken vi är ute efter inte piffet som kommer på köpet.

Jag har ett par specialvarianter med gräslök som en av huvudingredienserna. Gräslöksolja är knallgrön och smakrik. Utmärkt att droppa i en soppa, ringla över risotto, eller nystekt, panerad fisk. Ett knallgrönt, örtigt smul strör jag gärna över en nygrillad köttbit, över fisk, ugnsrostade rotfrukter eller på en tomatsallad.

Det här recept utan några mått. Tänk på dem som idéer och inspiration. Till gräslöksoljan behövs en knippa gräslök, en knapp dl rapsolja och lite salt. Börja med att värma oljan till cirka 50 grader. Värmen kommer lösgöra både färg- och smakämnen. Lägg löken i en mixer, häll på den varma oljan och kör tills den är vackert grön. Smaka av med salt. Vill du kika på ett risottorecept där gräslöksoljan ingår så finns det här.

Till ett knallgrönt örtigt smul behöver du ett par skivor surdegsbröd, gärna dagsgammalt. En knippa gräslök, ett par kvistar persilja och en eller två vitlöksklyftor. Lite salt och en mixer. Lägg allt mixern och kör till smulor. Förslag på flera varianter av örtigt smul hittar du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Klassisk potatissallad - den krämiga
Mors-dags-kalas, en tvårättersmeny