Mors-dags-kalas, en tvårättersmeny

26 maj, 2019
skogtillbord-morsdag-maj19

Min dag! Nåja, alla mammors dag. Väntar spänt på ett utlovat mors-dags-kalas. Jag väljer och det blir något med sparris och rabarber. Och lax. Och hollandaise. Och något kaksmuligt. Och… Följ med och kika på min mors-dag-meny! Välkommen in i köket!

Fem barn vid spisen idag. Och nu när jag får välja blir det något med säsongens kronjuveler, sparris och rabarber. Till sparrisen en bit lax och barnen bestämmer baconlindad. Bra val, med lätt rökig sälta till både lax och sparris.

Hollandaise säger jag, och det godkänns direkt. En utmaning, men inte alls så svårt som man kan tro. Så länge det finns en uppmärksam vispare kommer det att gå vägen.

Vi nöjer oss med två rätter och idag slår dessertvalet förrättsidéerna. Vi kan inte missa rabarbern. Det blir en superenkel variant som kan förberedas helt. Bara att lägga ihop när den ska serveras. Bra eftersom huvudrätten kräver lite timing.

skogtillbord-morsdag-maj19
Mitt mors-dags-kalas måste innehålla något med sparris och rabarber. Den tidiga försommarens kronjuveler.

Jag åker till lotten med en hel rad införskaffade blåbärsbuskar och planterar när barnen vispar. Kanhända att jag engagerar en av dem som grävare. Det är ju trots allt mors dag.

Och det här är ett av recepten på jag satt i händerna på ungarna. Inte några småbarn längre kanske kan tilläggas.

Mors-dags-kalas

Baconlindad lax i hollandaise

4 personer

 • 600 – 800 gram skinn- och benfri filé av laxfisk
 • 4 skivor bacon

Hollandaisesås

 • 150 gram smör
 • 3 äggulor
 • 2 matskedar vatten
 • ½ citron, saften
 • 1 – 2 kryddmått salt
 • en aning cayennepeppar
 • 1 liten knippa gräslök
 1. Sätt ugnen på 90 grader. Stycka laxen i fyra bitar. Linda varje bit med en skiva bacon. Stek till fin färg, lägg i form och ställ in i ugnen.
 2. Skira, det vill säga smält smöret. Vispa ihop äggulor, vatten och citron i en kastrull på låg värme. Vispa oavbrutet och se till att komma åt överallt. Blandningen ljusnar i färgen och tjocknar. Ta från värmen och fortsätt vispa.
 3. Nu är det viktigt att det skirade smöret och äggblandningen har samma temperatur. Runt 50 grader. Droppa i smöret och vispa till en tjock blank sås. Smaka av med salt och lite cayennepeppar. Skär gräslöken fint och blanda i den.
 4. Servera såsen tillsammans med den baconlindade laxen och nykokt sparris.

 

Till efterrätt blir det en snabbvariant på rabarbercheesecake. Allt serveras i ett fat utan att bakas. Superenkelt, och receptet finns vid länken här.

Så, då börjar jag att fira jag min dag med att sätta spaden i jorden på lotten. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gräslök - mer än bara ytligt piff
Sparrispasta - försommargodis