Rabarbercheesecake – snabb fuskversion

2 maj, 2019
Kategori:
skogtillbord-rabarbercheesecake-maj19

Rabarbercheesecake med vit choklad är bara halva sanningen. Smakerna finns där, men presentationen är en helt annan. Vi hoppar över bakprocessen och gör det lättsamt. Superenkelt och minutsnabbt. Välkommen in i köket!

Jag erkänner direkt att idén till en början var mer avancerad. Tanken var snygga glas med varvat, rabarber, vit chokladkräm och kaksmulor. Låt oss säga att det blev mindre vackert än min vision. Svordomskladdigt faktiskt.

Men det mesta går att förenkla och tänk så bra det blev till slut. Jag gjorde rabarberkompott i ugnen samtidigt som det tillverkades kräm med smak av vit choklad bredvid och kak-krossandet var gjort på ett ögonblick. Tror att alltihop tog sådär 10 – 15 minuter. Och det blev alldeles lysande gott! Dessutom bildsnyggt.

skogtillbord-rabarbercheesecake-maj19
Rabarbercheesecake? Nja, inte precis. Det här är en snabbversion med smaker som påminner om en, men ack så mycket enklare. Och verkligen jättegod!
skogtillbord-rabarbercheesecake-maj19
Det finns flera sätt att tillaga rabarber i en sorts kompottversion och jag har en favorit som passar till mycket. Jag gör den i ugn. Snabbt, enkelt och gott.

Cheesecakens smaker finns där. Digistivekrosset gör sitt och den mjuka krämen med philadelphiaost och choklad sätter sin prägel. Poängen är att det här är dessert fixad på ett ögonblick. Just när man känner hur mycket den saknas. Då slår man till och en kvart senare är allt klart att serveras. Visst är det bra!

Mina ugnsrabarber har ni sett förr. De är fina att ha till mycket. Gillar en receptgrund som sedan kan varieras. Kika gärna på tidigare inlägg. Till exempel ett med rabarber, glass och salt nötkolasås eller det med rabarber och luftig vaniljvisp.

I dagens recept är stjälkarna särskilt vackert rosaröda, så kallade glasrabarber. De är drivna några veckor under en stor svart tunna. Utan ljus blir de glasartat genomskinliga, mycket spröda och inte så kärva. Det är lite påfrestande för dem så efter första skörden får de vila ett tag med tillgång av ljus, vatten och näring.

Och nu till receptet:

Rabarbercheesecake – snabbversionen

 • 350 g rabarberstjälkar
 • 1 dl socker
 • 1 dl vatten
 • ½ citron, saften

Chokladkräm

 • 200 g philadelphiaost
 • 150 g vit choklad
 • 1 dl grädde

Dessutom

 • 8 – 10 digestivekex, eller andra kakor du gillar

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa rabarbern och skär i bitar. Inte för stora så att de känns trådiga. Lägg i en ugnsform.
 2. Koka en sockerlag på: socker, vatten och citronsaft. Häll den heta lagen över rabarbern och ställ in i ugnen. Stjälkarna ska bli mjuka och beroende på tjocklek tar det mellan 5 – 10 min.
 3. Skeda upp philadelphiaosten i en skål. Grovhacka chokladen och smält den i mikro eller i en skål över ett vattenbad. Låt svalna något innan den blandas med osten. Vispa grädden och vänd ner den i krämen.
 4. Krossa kakorna till grova smulor.
 5. Servera enkelt i tallrikar eller skålar med rabarbern i botten toppade med kaksmulor och den mjuka chokladkrämen.

 

Till den som känner sig lurad på en riktig cheesecake kan jag rekommendera ett recept på en citroncheesecake med maräng som finns vid länken här. Allt gott!

Hälsar Kat : )

Stompa - nygräddade pannbröd
Valborgsmeny - 2 * 3 rätter