Stompa – nygräddade pannbröd

4 maj, 2019
Kategori:
skogtillbord-stompa-äggsmör-maj19

Stompa, glödhoppor, tutull eller stekpannebröd. Variationer på samma tema och alltid lika ljuvligt gott. En doft av trygghet. En smak av enkel rikedom. Nygräddade med smältande smör…Välkommen in i köket!

Det här är den enklaste formen av bakning. Och den snabbaste. Man får lusten och bara en kort stund senare finns det nygräddat på bordet. Doften av lite sötad råg sprider sig och ingen går förbi utan att känna sig kallad.

Pannbrödets historia är urgammal sägs det. Det krävs inte mycket faciliteter för att få till fina brödkakor. En eld räcker långt och något att grädda i. Nå, och så råvaror då förstås.

Trots att det här är ett dåtidens bröd känns det modernt. Det är verkligen snabbt. Riktig fastfood som ger en frukost eller brunch en ny dimension. Och får en enkel soppmiddag att lyfta. Perfekt också att använda som wrap.  Jag kan tänka mig en hel rad trevliga saker att rulla in i nybakat bröd som en hel måltid.

När jag har kikat runt så är det i princip samma recept som återkommer med lite olika namn. Stompa, glödhoppor, tutull och pannbröd är några varianter som säkert kan ha med dialekter och platser att göra. Idén är densamma och ingredienserna skiljer sig marginellt.

skogtillbord-stompa-äggsmör-maj19
Stompa är det snabbaste av alla snabba bröd. Vi äter dem varma till sen helgfrukost eller brunch. Och ni måste testa till en soppmiddag. En av de där enkla sakerna som ger en helt ny lyxdimension.
skogtillbord-stompa-äggsmör-maj19
Äggsmör är precis som det låter. Hårdkokt hackat ägg i smör. Tänk nu att du brer ut en klick på helt nygräddade, rågdoftande bröd. Det börjar smälta och snabbt strör du över lite dill eller krasse. Rulla ihop och ….Helt ljuvligt!

Det är alltid någon form av syrad mejeriprodukt, råg- och vetemjöl, sirap, salt, bikarbonat och brödkryddor. Det vill säga anis och fänkål.

Bikarbonat? Det har samma höjande effekt som bakpulver, men det används ofta när det finns en syrlig ingrediens i degen. Skillnaden mellan de två är att det i bakpulver redan är tillagt syra. Processen i bakpulver sätts igång av vätska medan bikarbonat behöver syra och vätska.

Nu till receptet. Jag har ett som hängt med i många år och jag varierar lite mellan att köra på rågsikt som är en färdig vete-råg-blandning eller blanda själv. Kryddorna kan mortlas grovt eller finmalas för lite variation i smak och struktur.

Storleken på brödkakorna kan såklart också varieras beroende på vad de ska användas till. Och helt runda, nja mina blir lite som de blir. Gott blir det hur som helst. Det här är ett tillåtande recept. Och ja, det går att halvera. Bröden är godast helt nygräddade och är man inte många eller vansinnigt hungrig så behövs kanske inte så många.

Stompa

16 – 20 st

  • 1 ½ tsk anis
  • 1 ½ tsk fänkålsfrö
  • 1 ½ l rågsikt
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • ½ l filmjölk
  • 1 ½ dl ljus sirap

Gör såhär

  1. Mortla kryddorna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ihop fil och sirap. Arbeta ihop de båda blandningarna till en deg.
  2. Dela degen i bitar 16 – 20 beroende på hur stora du vill ha dem. Kavla ut till rundlar som naggas med en gaffel innan de gräddas i torr stekpanna. Reglera värmen så att de hinner få fin färg utan att brännas. Själva gräddningen går fort. Pannkakssnabbt eller lite långsammare.
  3. Servera bröden nygräddade. Vi äter dem ibland med äggsmör och kryddgrönt. Hårdkokta ägg blandas med smör. Svårare är det inte. Dill, gräslök och krasse passar till.

En annan variant på pannbröd görs på större mängd vetemjöl och lite jäst, tunnbröd helt enkelt. Min farmors västerbottens-variant hittar ni i inlägget här. Och är du den händiga typen med god framförhållning så kanske du vill gå all in och göra eget smör eller krämig färskost. Kika i så fall på inlägget om hemmamejeriet vid länken här. Allt gott! Hälsat Kat : )

Spenatpaj med greklandkänsla
Rabarbercheesecake - snabb fuskversion