Spenatpaj med greklandkänsla

17 maj, 2019
spenatpaj-juni 17

Frasig paj är alltid rätt. Funkar varm, ljummen eller kall. Till middag, på buffén eller i utflyktskorgen. Månadens favorit är grön. Spenatpaj på greklandstema. Välkommen in i köket!

Just nu gäller spenat. Nyskördad och knallgrön. Jag sådde en omgång i tunnelväxthuset sent i höstas och skörden har varit fantastisk. Oftast steker jag bara bladen några sekunder i olivolja. I med en hackad vitlöksklyfta, lite salt och så var det klart. Alternativet är paj.

En doft av greklandssemester sprider sig i köket. Vi gör den på filodeg som köpts färdig. Inget man kavlar själv precis. Eller inte jag i alla fall. Den ska vara flortunn. Varje lager penslas med smör och effekten blir ljuvligt frasigt.

spenatpaj-juni 17
Spenatpaj med dill, vitlök och lövtunna flak Filodeg. Precis som på den där ljuvliga grekiska stranden.
spenatpaj-juni 17
Filodeg är inget man kavlar själv. Eller i alla fall inte jag. Degsjoken är så tunna, så tunna. Man får rappa på arbetet lite för att de inte ska torka och bli spröda under tiden. Du kan använda en annan deg, men det här är den som ofta används till spenatpaj i Grekland.

Dill känns nordiskt, men används på många håll jorden runt, bland annat i Grekland. Pajen blir försommarfin och passar perfekt att servera som vegorätt nu i buffétider. Och såhär går det till.

Spenatpaj på grekiska

  • 500 – 600 g spenat
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippa dill
  • 2 ägg
  • 2 dl cremè fraiche
  • 150 g fetaost
  • 250 g färsk eller tinad filodeg, 12 ark
  • 50 g smör

Gör såhär

  1. Skölj spenaten och lägg den på en handduk för att rinna av ordentligt. Skiva löken tunt. Finhacka vitlök och dill.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek lök och vitlök mjuka utan att de tar färg. Lägg i spenat och dill ett par minuter. Ställ åt sidan.
  3. Blanda ägg och crème fraiche med smulad fetaost.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (175 om du har en varmluftsugn). Lägg ut ett ark av den tunna degen i en form. Pensla med smält smör och fortsätt tills du fått en botten med sex ark som alla penslats med smör.
  5. Bred ägg- och ostblandningen över och lägg på spenatfräset. Lägg sedan på ytterligare sex ark med deg som smörpenslas mellan varje. Grädda i ugnen till fin färg 35 minuter.

 

Till detta passar sallad med tomat, gurka, svarta oliver och en oreganospetsad dressing. Och tzatziki förstås.

Vill du kika på fler pajer så finns det en rödbetspaj vid länken här och ett recept på klassisk ostpaj här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sparrispasta - försommargodis
Stompa - nygräddade pannbröd