Sparris, enkel och snabb gourmetmat

7 maj, 2017
sparris-maj17

Sparrisklicket! Har ni hört det? Ljudet när man bryter en sparris direkt ur bädden. Och smaken precis där och då, lite söt, frisk och grön. Smaken av vår. Så enkelt att göra något gott av det redan optimalt goda med en minimal insats. Välkommen in i köket!

Jag har gjort ett misstag som jag är så glad över. Lotten, den växande kolonin har fått ett sparrisland. Planen var 10 plantor, men så tänkte jag om och bestämde att 15 stycken var ett bättre antal. Vi är ju rätt många och sparris så försvinnande gott.

Japp, jag ändrade beställningen, men det blev inte riktigt som jag tänkt. Något gick fel och när den efterlängtade leveransen kom innehöll den 25 sparrisplantor. Jag gick snabbt från panik till att känna mig helnöjd.

För mycket sparris är svårt att få och jag läser om urgamla planteringar och inser att jag kan se fram mot en ålderdom som sparrisknaprare. Känns fint.

Två sorter är nu planterade efter konstens alla regler. Raffaelo som ska ge tjocka stänglar och Primaverde som blir spädare och passar till sallad. Salladssparris! Är inte det något att se fram mot!

Just se fram mot för första skörden dröjer till nästa år. Att beställa större plantor är ett sätt att skynda på en process som annars faktiskt tar flera år. Sparris kan sås, men jag är lite otålig och längtar efter snabba resultat som ändå innebär ett år. Till dess får jag nöja mig med köpesparris.

sparris-maj17
Grön sparris är basen till de enklaste och snabbaste gourmeträtter man kan tänka sig. Och tillbehören kan varieras efter tycke och dagsform. Kolla min förslagslista, blanda och ge. Här använde jag mig av rostade pumpafrön och hasselnötter. Ett hackat, hårdkokt ägg. Majonnäs och gräslök.
sparris-maj17
I år blir det ingen skörd. Sparrisplantorna visar bara små ,små knoppar över de kraftiga rötterna som spretar som tentaklerna på en hundraarmad bläckfisk. Under sommaren kommer ett fjäderliknande bladverk vaja över plantan och nästa år då …jag håller tummarna.

I köket är sparris en gåva. Med en minimal insats har man gourmetmat. Risken är inte att lägga för små mödor på den utan snarare tvärtom. Blir det för mycket och komplicerat har man snart förstört den. Mitt tips är att använda den som snabbmat av bästa sort.

Grön sparris behöver inte skalas, men har den fått ligga en tid mellan skörd och tillagning så är det bra att bryta bort den nedersta delen. Ta tag i ändarna och bryt så kommer den att gå av på rätt ställe. En i taget. Brottet blir precis på gränsen mellan spänstig och lite torr och träig.

Här kikar vi på den gröna. Vit sparris är en annan femma för ett annat inlägg. Här kommer några enkla, snabba tips som funkar lika bra som elegant förrätt eller som vårig lättlunch.

Lägg sparrisen i kokande lättsaltat vatten någon minut, eller två. Inte mer. Hetta upp olja eller smör i en panna och fräs kort. Lite salt på. Klart! Och nu ska godsakerna få sällskap. Här kommer några förslag:

 • Rostade nötter, mandel och sparris är så gott, liksom hasselnötter eller valnötter.
 • En variant är att istället rosta frön. Både pumpafrö och solrosfrö blir kanon.
 • Riven ost, parmesanost eller pecorino är underbart till. Och en hel rad lagrade svenska hårdostar om du hellre vill det.
 • Brynt smör!
 • Särskilt god olja, oliv, raps eller annan. Smaksatt kan funka, prova citron eller backtimjan.
 • En mild hemgjord majonnäs smaksatt med gräslök.
 • Färska finskurna örter.
 • Knaperstekt bacon eller någon annan charkprodukt. Lufttorkat är exempelvis alldeles underbart till.
 • En välgjord vinägrett.
 • Ägg och sparris klickar. Hårdkoka och finhacka, eller pochera och servera till.
 • Smörstekta brödsmulor av surdegsbröd eller lite sött danskt rågbröd.

Det fiffiga med det här är att det bara är att blanda och ge. Välj ett eller flera av de föreslagna sparriskompanjonerna för att göra din optimala sparrisrätt.

Har du frågor eller egna sparrisidéer så är du välkommen att dela i en kommentar. Jag finns på plats för att svara. Hälsar Kat : )

Kryddig rabarberchutney
Tre ovärderliga fisktips - så lyckas du