Kryddig rabarberchutney

16 maj, 2017
rabarberchutney-maj17

Kallaste våren på hur länge som helst.  Jag har fortfarande fullt med friluftslängtande plantor under växtlampor inne. Ute tvekar allt grönt inför kylan. Allt utom rabarbern. Och den kan underhålla en matlagare länge. Idag satsar jag på rabarberchutney. Hett och kryddigt! Välkommen in i köket!

Tänk rabarber och känn hur det börjar dra lite bak i kinderna. Surt! Helt rå försvinner karaktären i nästan bara syrligt. Men så fort den får lite omsorg i köket händer grejer. Smaken framträder och det går inte att ta miste. Rabarber smakar verkligen rabarber.

Åh, de där knäckiga pajerna, saften och marmeladen. Men rabarbern har också potential att bli ett kryddigt tillbehör till lagad mat. Till grytor och till grillat. Och så har vi min specialare, rabarberchutney till ostbrickan.

Det här är en variant med mycket kryddor. Lite indiskt kanske. Curry, ingefära, chili och vitlök. Socker absolut, men också fikon som tillför en särskilt mustig sötma och ett trivsamt litet knaster i den färdiga chutneyn.

rabarberchutney-maj17
Rabarber har en alldeles speciell smak som framträder efter lite köksomsorger. Här kokas den med kryddiga smaker och socker till en het rabarberchutney.
rabarberchutney-maj17
Curry, ingefära, vitlök och chili sätter sprätt på rabarberchutneyn. Ett antal fikon får vara med för en mustig sötma och ett trevligt litet knaster i varje munsbit.

Särskilt bra passar rabarberchutneyn till grytor på vildsvin, eller vanligt  fläskkött såklart. Kyckling är också en given kompanjon liksom olika vegetariska rätter, wokar och grytor.

Och så har den fungerat som räddning för de där särskilda dagarna då jag verkligen inte orkar. Dagarna när frågan ”vad blir det till middag?” aldrig får något riktigt bra svar. De som slutar med ”äh, vi kör te och mackor”.

Vi laddar upp med med goda ostar och flera sorters bröd. och så kommer rabarberchutneyn fram. Ruggigt gott på ostmacka faktiskt.

Hur du än väljer att äta din rabarberchutney så är den enkel att göra. Det här är en liten sats som fyller en halvlitersburk. Och såhär går det till:

Kryddig rabarberchutney

 • 400 gram rabarber, 4-6 stjälkar
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 5 torkade fikon
 • 2 cm färsk ingefära
 • 3 ½ dl socker
 • 1 msk curry
 • ½ dl äppelcidervinäger
 • chiliflakes

Gör såhär

 1. Skiva rabarberstjälkarna. Finhacka lök och vitlök.
 2. Skär fikonen i små bitar och hacka ingefäran riktigt fint. Jag brukar inte bry mig om att skala ingefäran.
 3. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Mängden chili beror på dig. Gillar du chilihetta så tar du ett par nypor annars mindre.
 4. Koka upp och låt småputtra tjugo minuter. Rör om ibland så att inget kokar fast. Den kommer att tjockna när den svalnar, men är den mycket rinnig får den stå kvar på plattan ytterligare en stund.
 5. Häll upp den heta chutneyn i en absolut ren burk.  Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Eftersom det är rabarbertider så kommer det snart mer om dem. Och är du nyfiken på en lite annorlunda rabarberkaka så hittar du recept på den vid länken  här.

Har du frågor eller egna rabarberidéer så dela gärna i en kommentar. Hälsar Kat : )

Ärthummus - en grön, skön röra
Sparris, enkel och snabb gourmetmat