Morötter med dillsmör och strössel

4 juli, 2019
skogtillbord-morötter-dillsmör-strössel-juli19

Morötter toppar listan över populära grönsaker. Året om hänger den med, men hur behandlar vi den? Får den uppmärksamheten den förtjänar? Eller blir den mest slentriankokt? Idag satsar vi och serverar morötter med dillsmör och strössel. Välkommen in i köket!

Morötter är lite som lök. De finns med överallt och är definitivt sinnebilden för det hälsosamma och nyttiga. Men vad säger ni, har präktigheten gjort dem lite tråkiga? En sorts måste-grönsak.

Synd i så fall för de har potential. Passar ihop med en hel rad spännande kryddor och äts för övrigt över hela välden. Det finns en hel del sötma i morötterna som gärna kan brytas mot ett salt inslag.

skogtillbord-morötter-dillsmör-strössel-juli19
Morötter med dillsmör och knaprigt strössel. Äntligen ges den en ärlig chans att skina som huvudrollsinnehavare.

Och hur är det då med den omtalade nyttigheten? Visst ryms det en hel del bra saker i roten och särskilt i dem som får behålla skalet.

Lite värme och ett tillskott av fett ger oss dessutom bättre tillgång till olika välgörande ämnen. Dagens recept innehåller båda delarna och jag lovar att det är mer än bara en präktig hälsorätt. Nu snackar vi gourmetmorötter!

Morötter med dillsmör och strössel

4 personer, som tillbehör eller smårätt

 • 1 knippa morötter, cirka 500 g
 • ½ dl hasselnötter
 • 4 skivor bacon
 • ½ knippa gräslök

Dillsmör

 • 1 liten dillknippa
 • 1 liten vitlöksklyfta
 • 50 g smör
 • salt

Gör såhär

 1. Skrubba eller skala morötterna. Skiva dem tunt på längden.
 2. Grovhacka nötterna och rosta dem i torr panna. Knaperstek baconskivorna och låt dem rinna av på ett papper. Skär gräslöken fint.
 3. Finhacka dillen. Riv eller pressa vitlöken. Blanda dill, vitlök och smör. Smaka av med salt.
 4. Salta morotsskivorna och stek dem i olja till fin färg. Lägg upp och strössla över nötter, baconet i bitar och gräslöken. Klicka över dillsmöret. Passar både kött och fisk. Prova exempelvis till grillad lax eller stekta färsbiffar. Eller ta bort baconet och är som en vegorätt.

Vill du kika på ett annat morotsrecept så finns det ett på gräddigt dillkokta morötter i sällskav av en favorit, stompad färskpotatis.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Majonnäs - en grundsås att behärska
Mjölkchokladkräm - ljuvlig sommardessert