Mjölkchokladkräm – ljuvlig sommardessert

28 juni, 2019
Kategori:
skogtillbord-chokladkräm-juni19

Choklad och grädde. Goda var och en för sig absolut, men här förenar de sig i sommarens enklaste dessert, mjölkchokladkräm med bär. En mjuk, mild chokladdröm som kan varieras på tusen olika sätt. Välkommen in i köket!

Något sött efter maten. En punkt och något att se fram emot hur fantastisk den inledande delen av måltiden än är. Och här mina vänner kommer den perfekta avslutningen. En mjuk, mild kräm med smak av mjölkchoklad.

Möjligheterna att variera den här enkla rätten är många, men jag tänker att sommar är bärtider och så en klick grädde till det. Alltså så gott!

skogtillbord-chokladkräm-juni19
Mjölkchokladkräm, enklare kan man inte tänka sig. Två ingredienser är grunden till en underbar sommardessert.

Bara bär är gott nog, men jag pressade en apelsin och kokade ihop juicen med lite socker och en vaniljstång. Sedan vände jag ner halverade jordgubbar som fick marinera en timma. Inga exakta mått, här är det bara att gå på känn.

Allra bäst blir krämen om den först kyls så att den stelnar ordentligt och sedan tempereras en stund utanför kylen innan servering. Då har smakerna riktigt satt sig och konsistensen blir precis så mjuk och len som man kan önska.

Och den där magiska krämen. Hur gör man? Löjligt enkelt faktiskt.

Mjölkchokladkräm

6 små skålar

  • 200 g mjölkchoklad
  • 2 dl grädde

Gör såhär

  1. Hacka chokladen i bitar och lägg den i en skål. Värm grädden precis till kokpunkten.
  2. Rör varsamt ner grädden i chokladen. Inte vispa, bara röra tills chokladen är helt smält.
  3. Häll upp i skålar och ställ i kyl, minst en timma. Servera med bär och vispad grädde.

Så fantastiskt enkelt. Och så gott! Den som hellre vill ha en dessert med syrliga rabarber och en lite annorlunda kräm på vit choklad kan kika vid länken här. En jordgubbsdessert med mandelcrunch och créme chantilly finns vid länken här. Det där låter avancerat, men uttalet är betydligt krångligare än själva tillagningen. Allt gott! Hälsar Kat : )

Morötter med dillsmör och strössel
Picklad rödlök – så gör du