Primörtillbehör – gräddkokt och stompat

11 juni, 2019
skogtillbord-primörtillbehör-juni19

Nu poppar de upp. Den ena primören efter den andra. Så innerligt efterlängtade. Först gottar vi oss i nykokt med en smörklick, men så en dag vill man mer. Färskpotatis och späda morötter har ju potential att bli mycket. Här är dagens variant av primörtillbehör. Välkommen in i köket!

Mina morötter är pyttiga, men de finns där och potatisen…nja, inte än, men snart så. Än så länge är det andras skördar vi knaprar på. Under de senaste varma, nästan heta dagarna har kraven på mat inte varit så stora, men idag öser regnet ner och vi är hungriga.

En fin bit varmrökt lax ska få sällskap på middagsbordet och det blir primörtillbehör. Lite mer ambitiöst idag. Gräddkokt och stompat, hur låter det? Mer vårvintertungt än försomrigt, men jag lovar, det här är snabblagat och lättsamt både i smak och utförande.

skogtillbord-primörtillbehör-juni19
Gräddkokta morötter och stompad färskpotatis. Primörtillbehör som stjäl hela föreställningen. Vi serverade tillsammans med varmrökt lax, och ja, det var verkligen gott!

Inget att vänta på, här kommer recepten:

Primörtillbehör 1

Stompad färskpotatis med gräslök 

  • 800 g färskpotatis
  • 1 klick rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • 1 knippa gräslök
  • några dillkvistar
  • salt

Gör såhär

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt dem ånga av en liten stund innan smöret klickas i kastrullen tillsammans med crème fraiche. Tryck till potatisarna med en stöt eller en gaffel. De ska verkligen tryckas till, men inte mosas eftersom de lätt blir klistriga då.
  2. Skär gräslök och dill fint. Strö örterna över potatisen och salta lätt. Perfekt till rökt lax, eller till färsbiffar, eller varför inte lägga en rejäl klick i ett tunnbröd och servera med grillad korv. Och sådär fortsätter det. Gott till mycket helt enkelt.

Primörtillbehör 2

Gräddkokta morötter med dilldoft

  • 1 knippa morötter, cirka 500 g
  • 2 – 2 ½ dl grädde
  • ½ msk koncentrerad grönsaks- eller kycklingfond
  • ½ citron, saften
  • 1 knippa dill
  • salt

Gör såhär

  1. Skrubba eller skala morötterna. Dela på längden i halvor, kvartar eller skivor. Stek morötterna varsamt i smör.
  2. Häll på grädde, fond och pressad citron. Koka ihop tills såsen får en krämig konsistens och morötterna är mjuka med en aning tuggmotstånd kvar.
  3. Finhacka och strö över dillen. Smaka av med salt. Passar fint till dagens rökta lax eller varför inte till stekt fisk, abborre kanske?!

 

Till dig som vill ha fler förslag på primörtillbehör på potatistema så tipsar jag om en krämig potatissallad som finns vid länken här. Och vill du ha en klassisk med vinägrett så finns det en här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Och vinnaren är...knäckig rabarberpaj