Jordgubbstårta – vild och vacker

18 juni, 2019
Kategori:
skogtillbord-jordgubbstårta-vildochvacker-juni19

Midsommar och jordgubbar. Nästan synonymer. De hör ihop och min vision varje år är den där tårtan. Den sirligt spritsade med mousse, kräm och …ja, en perfekt snyggtårta. Men jag frontar verkligheten och gör en jordgubbstårta på temat enkel, vild och vacker. Välkommen in i köket!

Alltså tårta och midsommarbjudning ihop med en regnskur eller värmebölja. Funkar inte i min värld. Grädden kraschar och bottnarna bågnar. Därför denna variant på slarvig och tillåtande, men ändå riktigt stilig tårta. Vild och vacker!

Kul att göra dessutom. Det här är en skapelse som villigt släpper in små barn och andra hågade tårtbakare utan konditorkunskaper. Reglerna för tillverkningen är superenkla. Stapla på. Det är det hela. Fint förstås om det översta lagret är en generös drös med jordgubbar.

skogtillbord-jordgubbstårta-vildochvacker-juni19
Ingenting kan gå fel. Din jordgubbstårta kommer att bli vacker och det är bara att stapla ett helt tårtberg på känn.
skogtillbord-jordgubbstårta-vildochvacker-juni19
Jordgubbar och midsommar. De hör ihop och vill du kika på recept till marängtårta, jordgubbsbål, pannacotta eller findessert kan du klicka dig in på recept via länkarna nedan.

Till min vilda jordgubbstårta utgår jag från en enkel hembakad sockerkaka. Inga specialrecept, bara klassisk sockerkaka. Perfekt att göra dagen innan servering. När tårtan ska läggas ihop penslar jag skivor av sockerkaka med flädersaft. Finns att köpa färdig och vill du göra egen så har du ett recept här.

Sedan är det jordgubbar. Många! Vi körde 3 liter till en sockerkaka och tanken är att den räcker till 8 personer. Ungefär, lite beroende på vilka som äter. Mina tonårssöner tyckte att den var lagom till 3, möjligen 4 personer.

Grädde ska det vara såklart och jag gör en stabil variant med lite marzanpulver. Mer om stabil grädde kan du läsa i ett tidigare inlägg vid länken här. Okej så har vi sista delen i tårtbygget, en supersnabb jordgubbssås att ringla över.

Inga moment är svåra att göra och själva monteringen är blixtsnabb.

Jordgubbstårta – vild och vacker

8 – 10 personer

 • 1 sockerkaka
 • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
 • 2 ½ – 3 l jordgubbar
 • 5 dl iskall grädde
 • 2 msk marzánpulver

Jordgubbssås

 • ½ l jordgubbar
 • 1 – 2 tsk florsocker
 • 1 msk pressad citron

Gör såhär

 1. Skiva sockerkakan tunt. Pensla skivorna lätt med fläderblomssaft. Skär jordgubbarna i kvartar eller som du vill.
 2. Vispa grädden med marzánpulvret. Det ger vaniljsmak och gör grädden stabil. Vispa den lite lösare än slutresultatet du önskar eftersom pulvret gör att den tjocknar.
 3. Nu är det bara att varva skivor av sockerkaka, jordgubbar och grädde till ett berg. Jordgubbar överst.
 4. Till såsen mixas ingredienserna och tillagningen är sekundsnabb. Smaka av och justera syra och sötma med citron och florsocker. Ringla över tårtan eller gör som jag och servera bredvid så att den som vill kan ta.

Jag har en hel rad tidigare inlägg med fokus på jordgubbar och midsommar. Är du nyfiken så finns de vid länkarna här:

En svalkande jordgubbsbål med flädertoner för alla hittar du här.

Pannacotta med jordgubbskänsla och en jordgubbsmarängtårta finns i inlägget här.

En dessert med jordgubbar nötcrunch och äkta vaniljvisp finns här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Potatissallad till midsommargrill
Primörtillbehör - gräddkokt och stompat