Och vinnaren är…knäckig rabarberpaj

6 juni, 2019
Kategori:
skogtillbord-rabarberpaj-knäckig-juni19

Jag är lite av rabarberdesserternas drottning. Eller vill gärna tro det, men när ungarna får välja blir jag omsprungen. Inte en chans att mina kreationer klår knäckig rabarberpaj i farmors version. Välkommen in i köket!

När den är ljummen, eller varmljummen kan man sätta skeden genom knäcktäcket och njuta av ljudet. ”Knäck” det är precis så det låter. En kula vaniljglass till och vi konstaterar, en gång till, att det här är den bästa. Syrligt och sött, mjukt och crunchigt, varmt och kallt.

Särskilt härligt är det med mat som man kan följa hela vägen. För bara några veckor sedan kämpade rabarberknopparna sig genom en kylslagen markyta, och nu, ja de liknar mer djungelväxter än något hämtat från lotten. Gigantiska!

Stjälkarna är fortfarande spröda, men de måste skalas för att inte bli trådiga. Dessutom skär jag dem tunt av samma skäl. Trådigt vill vi inte ha.

skogtillbord-rabarberpaj-knäckig-juni19
Det spelar ingen roll hur jag än gör mig till så är farmors variant av knäckig rabarberpaj högst rankad. Och jag kan bara hålla med. Den är i särklass och alldeles fantastiskt god.

Tillagningen är enkel, rabarbern i en form och smeten rör vi ihop i en stekpanna på spisen. Här kommer receptet signerat farmor Nini.

Knäckig rabarberpaj

  • 500 g rabarber
  • 2 msk socker
  • ½ msk maizena

Knäcksmet

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl sirap, ljus
  • 1 dl hel mandel
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm grovkrossad kardemumma
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk bakpulver

Gör såhär

  1. Skala rabarbern och skär den i tunna skivor. Blanda med socker och maizena. Lägg i en form.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör, socker, grädde och sirap i en stekpanna. Värm på medelhög värme till en stillsamt småputtrande knäcksmet.
  3. Halvera mandlarna och blanda ner dem i pannan tillsammans med havregryn, vetemjöl, kardemumma, salt och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet och bred genast ut den över rabarberna i formen.
  4. Sätt formen i ugnen och grädda till fin färg i 25 – 30 minuter.
  5. Servera ljummen med vaniljglass.

Om någon trots allt vill kika på något av mina rabarberrecept så finns de vid länkarna här:

Försommarfin rabarberdessert

Ugnsbakad rabarber med salt nötkolasås

Rabarbercheesecake – en snabb fuskversion

Allt gott! Hälsar Kat : )

Primörtillbehör - gräddkokt och stompat
Perfekt fluffig grädde - sommarvispat