Västerbottensostpaj – Toppettan!

10 december, 2020
Kategori:
skogtillbord-västerbottensostpaj-dec20

Västerbottensostpaj! Ett av de absolut mest sökta recepten. Pajen som blivit ett måste på julbordet och vid alla större mathelger. En ny klassiker om man kan säga så. Välkommen in i köket!

Den är så rätt. Passar vegetarianer och huvudingrediensen är närproducerad, svensk hårdost. Check, check!

Men som alltid, ingenting är viktigare än smaken och i det här fallet finns inga frågetecken. På våra festbord är fatet för västerbottensostpaj alltid tomt först. Alla gillar den.

Jag använder crème fraiche istället för grädde. För att jag tycker att konsistensen blir krämigare, men också för smaken. Gillar den försiktiga, milda syran.

Vill du förbereda så funkar det fint att göra pajdegen och klä en form som sedan kan vänta i frysen. Tina inte innan du förgräddar den utan kör in den fryst, direkt i uppvärmd ugn.

Det här är ju i grunden en enkel paj som vi ofta ger lyxstatus genom att servera den med löjrom, men inte är det nödvändigt. Ät den med en sallad och kanske en klick gräddfil, eller servera den med något sött…? Den idén kom precis nu. Vad tror ni? Hjortronsylt? Eller..? Jag testar och återkommer.

Västerbottensostpaj med löjrom

8 – 12 bitar

Pajskal

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 150 g västerbottensost

Tillbehör

  • löjrom
  • gräddfil
  • finhackad röd lök
  • finhackad gräslök

Gör såhär

  1. Lägg tärningar av kallt smör tillsammans med mjöl och salt i en matberedare. Kör till smulor. Häll på vatten och kör snabbt ihop till en deg. Plasta och lägg i kyl minst en timma.
  2. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, gärna med avtagbar kant. Nagga botten och ställ i frys minst 15 minuter. Hit kan man förbereda och låta pajskalet ligga kvar i frysen.
  3. Värm ugnen till 225 grader och förgrädda det frysta pajskalet 10 min till fin färg. Blanda crème fraiche och ägg med finriven ost. Häll ner smeten i pajskalet och grädda pajen cirka 20 min tills den stelnat. Låt svalna och servera eventuellt med löjrom, gräddfil och hackad lök.

Planerar du julmat så tycker jag du ska kika på inlägget om krämig rödbetssill som är en perfekt sidekick till pajen. Allt gott! Hälsar Kat :

Småplock i juletider - en kavalkad
Krämig rödbetssill med pepparrotsbett