Krämig rödbetssill med pepparrotsbett

6 december, 2020
Kategori:
skogtillbord- krämig-rödbetssill-dec20

Adventsfika, saffran, knapriga pepparkakor och knäck…Alltså jag älskar alltihop, men ge mig ett break och något riktigt att äta. En bit krämig rödbetssill och rostat knäcke! Välkommen in i köket!

Mitt i årets absoluta bakmånad. Alla bakar. Sötebrödstider och jag är inte sämre än någon, men nu på eftermiddagen kände jag suget efter något salt. Salt och snabbt. En kvickfix med lite julkänsla.

Det landade i en middagsmacka. En rostad knäckemacka med sillsallad, fast i en helt ny tappning. Här finns pigg syra från äpple och ett sting av riven färsk pepparrot.

Passar en dag som denna eller som en del av kommande julbord. Jag använde 5-minuterssill. Praktisk med filéer som kan användas genast.

Vet att jag gjort misstaget att göra något liknande på inläggningssill, men det blev alldeles för salt. Den behöver sköljas och ligga i lag ett par dygn innan den kan användas såhär.

Och till dig som undrar över rostat knäckebröd säger jag: prova! Rosta kort i brödrost eller lägg ett par minuter i ugnen. Låt brödet svalna när du njuter av doften och sätt sedan tänderna i det smakrikaste och knaprigaste knäcke du ätit.

Nu fixar vi sillen.

Krämig rödbetssill

  • 1 förpackning 5 – minuters
  • 200 g inlagda rödbetor
  • 1 litet äpple
  • 1 liten röd lök
  • 1 dl majonnäs
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • 1 – 2 msk riven pepparrot

Gör såhär

  1. Skär sillfiléerna i bitar. Tärna rödbetorna mycket fint eller riv dem grovt. Tärna fint eller skiva äpplet i tunna bitar. Hacka löken ytterst fint och blanda alla ingredienserna. Vill du förstärka rödbetssmaken så lägg till en aning spad från burken.
  2. Lite fint strimlad purjo och riktigt finhackad persilja passar fint att strössla över mackan, men är inte alls nödvändigt.

Visst borde vi äta mer sill. En råvara som gjort en märklig klassresa från fattigmanskost till helgdelikatess. Vi kanske kan hitta en medelväg byggd på den goda smaken, priset och alla hälsofördelarna. Får jobba på det. Allt gott! Hälsar Kat : )

Västerbottensostpaj - Toppettan!
Bookmakertoast - en klassiker som håller