Bookmakertoast – en klassiker som håller

3 december, 2020
skogtillbord-bokkmakertoast-dec20

Bookmakertoast – en av de genialt enkla rätterna. Få ingredienser, inga konstigheter, rena smaker. Ge den lite extra omsorg och du får flerfalt igen. Välkommen in i köket!

Jag googlar på historia och upp dyker irländska bookmakers, hästkapplöpning och brittiska pubar. Sen har den här mackan vandrat vidare och finns på många ställen jorden runt. Spännande eftersom ingredienslistan är kort och ser rätt medioker ut.

Ingenting sticker ut. Det här är hederlig, rak mat. Uppenbarligen ett vinnarkoncept och jag är definitivt en av dem som jublar och hejar på. Ett litet pekfinger höjer jag för noggrannhet, omsorg och fina råvaror.

Det här är en av de där lågmälda rätterna som kan bli alldeles fantastisk eller rätt trist beroende på ingrediensernas kvalitet och kockens kärlek.

Välj riktigt bra kött. Svenskt som kostar några kronor extra. Brödet ska vara av bra kvalitet, gärna surdeg, dessutom färsk pepparrot, god senap och hemgjord majonnäs. Ja, jag vet nu blev det genast lite krångligare, men ni kommer bli rikt belönade.

Och här har ni min nästan autentiska variant på bookmakertoast.

Bookmakertoast

4 personer

  • 400 g ox- eller viltfilé i hel bit
  • 4 rejäla skivor surdegsbröd
  • 8 skivor bacon
  • 2 dl majonnäs, se recept länken ovan
  • 1 msk grov senap, skånsk eller lite tuffare fransk
  • 2 tomater
  • salladsblad
  • färsk pepparrot
  • 4 äggulor
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Putsa köttet noga. Hinnor som blir kvar drar ihop sig och blir hårda av värmen i pannan. Salta runtom och stek till fin färg.
  2. Sätt spetsen av en ugnstermometer mitt i köttet och lägg köttet i ugnen för att nå en innertemperatur på 57 grader. Ta ut och låt vila.
  3. Stek eller rosta brödet till fin färg. Stek baconet knaprigt i panna.
  4. Blanda majonnäs och senap. Bred blandningen generöst på brödskivorna. Lägg på bacon, tomat och sallat.
  5. Skiva köttet tunt och lägg på det. Riv över en driva pepparrot och placera försiktigt äggulan på toppen. Avsluta med svartpeppar.

Så vansinnigt gott! Och när du ändå är inne på macka-till-middag-spåret så tycker jag att du ska kika in här för att få lite inspiration till en riktigt god räkmacka. Allt gott! Hälsar Kat : )

Krämig rödbetssill med pepparrotsbett
Abborre - byxad och frasigt smörstekt