Abborre – byxad och frasigt smörstekt

1 december, 2020
Kategori:
skogtillbord-abborre-byxad-nov20

Abborre! Fisken som förtjänar en hyllning och en upprättelse. Såhär enkelt fixar du helt benfria abborrfiléer, smörstekta till en frasande, gyllenbrynt yta. Välkommen in i köket!

Jag har fått en önskelista inför jul. En lång en: spinnare, wobbler, multirulleset, hopvikbar håv, isborr, isdubbar, fiskevåg…och sådär fortsätter det. Allt tyder på en mycket ung coming star i fiskenischen. Passar mig perfekt, för en av mina topp-tio-rätter är stekt abborrfilé.

En storfiskare är inte alls detsamma som en person som vet hur man bäst tar hand om en fantastisk råvara. Enklast är att steka abborren hel. Mycket gott, men en tålamodsprövning att tampas med  hundratals små ettriga ben. Den där benstrider tar verkligen udden av en smakupplevelse för abborre är verkligen så gott. Fiskköttet är kritvitt med en fast, trevlig konsistens och smaken! En delikatess!

Därför kommer här en liten fiskeguide. Såhär gör man kort och gott för att skära ut filéerna benfria. Ordet ”byxad” är inget annat än en beskrivning av hur filén ser ut, som en byxa, och såhär går det till:

Abborre – byxad och benfri

skogtillbord-abborre-byxad-dec20

Bild 1: Stick en smal filékniv genom fisken strax under de röda fenorna och öppna buken och öppna buken genom att skära nära skinnet ner mot den nedre bukfenan. Ta ur och skölj abborren.

Bild 2: Lägg kniven tätt intill fenan vid huvudet och skär in mot ryggraden. Stanna där och vinkla kniven så att den ligger jämns med ryggraden. Skär ner mot stjärten med kniven liggande tätt mot ryggraden.

Bild 3: Stanna strax innan stjärtfenan.

skogtillbord-abborre-byxad-nov20

Bild 4: Vänd upp filén och skär bort bukbenen. Vinkla kniven noga innan snittet så att bara benen och inget av köttet skärs bort.

Bild 5: Ta ett rejält grepp om fisken. Lägg knivbladet plant mot underlaget och skär filén från skinnet.

Bild 6: Filén är fri och nu ska mittraden med småben bort. Känn med fingret efter benraden mitt i filén. Skär ett snitt på varsin sida om benen och lyft bort biten. Nu har du en byxad och helt benfri abborrfilé.

Lycklig är den som står med en hög benfri abborrfilé och nästa steg är en enkel panering. Bäst blir det med eget ströbröd och det är inte svårare än att du mixar skivor av vitt formbröd till smulor.

Dags att ta fram tre tallrikar: en för vetemjöl, den andra till ett lätt uppvispat ägg och den tredje till smulorna. Salta filéerna och vänd dem sedan i mjöl, ägg och till sist brödsmulor. Stek i smör!

Mycket bättre än så blir det inte. Allt gott hälsar! Kat : )

Bookmakertoast - en klassiker som håller
Saffransbulle-pudding, svinngott i advent!