Saffransbulle-pudding, svinngott i advent!

29 november, 2020
Kategori:
skogtillbord-saffransbulle-pudding-nov20

Saffransbulle-pudding! Den torra, trista lussebullens nya liv som fluffig, krämig och ljuvligt doftande. En adventsdessert att längta efter!

Jag älskar köksidéer som plockar upp lite trista rester till något så mycket bättre och bröd är alltid aktuellt eftersom det toppar svinnlistan.

Låt oss konstatera att saffransbröd verkligen har ett bäst före datum. Det blir snabbt torrt och den nybakta bullens förförande saffransdoft blir i den torra varianten påträngande och lite störig. Men tro mig, bullen har ett nytt liv om den bara får chansen.

Jag vänder mig till den engelska brödpuddingen. Ett enkelt och genialt sätt att göra dessert av gamla brödrester. Ofta är det matbröd som får sällskap av ägg, mejerier, frukt och kryddor för att sedan gräddas i ugn till en pudding. Hur låter det? Lite sådär tycker jag, men jag råder er att prova för det här är så mycket bättre än man kan tro.

Resultatet av saffransbröd-varianten är en krämig och återigen ljuvligt doftande dessertpudding som serveras varm, eller ljummen, med lättvispad grädde eller glass. Jag smaksätter med russin, mandlar, mandelmassa och rivet apelsinskal och faktiskt har torra saffransbullar blivit något att längta efter.

Receptet kan ändras lite efter hur många bullar man har tillgång till. Jag har testat att dubbla och det gick fint. Tänk på att tiden i ugnen förlängs om satsen är större. Säkrast är att ha lite koll under gräddningen.

Saffransbulle-pudding

 • 2 torra saffransbullar
 • 1 ägg
 • 1 dl mjölk
 • 1 dl grädde
 • ½ dl socker
 • apelsin, rivet skal
 • 50 g riven mandelmassa
 • ½ dl flisad mandel
 • 2 msk russin

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela bullarna på mitten.
 2. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, socker och rivet skal från en halv, väl tvättad, apelsin i en skål. Rör ner mandelmassan.
 3. Lägg bullarna i en ugnsfast form, häll äggblandningen över och strö på mandel och russin. Låt det hela stå en halvtimma och dra innan formen sätts in i ugnen
 4. Grädda cirka 20 minuter. Äggstanningen ska precis få lite färg och stanna så att puddingen blir ljuvligt mjuk, krämig och doftande. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Saffransriddare är ett annat sätt att förvandla den torra saffransbullen till något alldeles fantastiskt. Recept hittar du i inlägget här. Om du istället är ute efter ett bra recept på saffransbröd tycker jag du ska kika på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Abborre - byxad och frasigt smörstekt
Hasselbacksbetor - ugnsrostad skönhet