Hasselbacksbetor – ugnsrostad skönhet

22 november, 2020
skogtillbord-hasselbacksbetor-nov20

Hasselbacksbetor – gammal metod får en nytändning. Ugnsvärmen gör underverk för smaken och skapar ljuvliga toner av lätt brynt karamelliserad sötma. Välkommen in i köket!

Berömmet jag får känns nästan pinsamt. Det är ju så himla enkelt. Metoden som funnits länge är genialisk och förutom att det blir snyggt så händer saker med smaken. Ugnsvärmen hittar hela vägen in i en annars rätt svårforcerad, grov rotfrukt.

Originalet är en känd potatisrätt. Samma princip med skivor som fortfarande sitter ihop i botten. Svårare är det inte. Potatis, betor, eller andra rotfrukter skalas och skivas men bara delvis. Tänk dig att du ska skiva betan tunt, men istället för att låta kniven fortsätta hela vägen så stoppar du en halv, eller en knapp centimeter, innan den når skärbrädan.

Just betor blir så himla bra på det här sättet. De får den där koncentrerade, sötbrynta smaken när sockret som finns lagrat i dem blir till närapå knaprig karamell. Och härifrån lägger vi till några av betornas bästa smakkamrater för en riktig smakfest.

Helt utan restriktioner bjuder vi in sältan från vitost, gärna en svensk variant om du hittar, och det du ska leta efter är ostar som liknar feta eller chevre. Vi gör den extra krämig med crème fraiche och plockar dessutom fram honung, timjan och rosmarin.

Nu kör vi och du kommer inte ångra dig.

Hasselbacksbetor

4 personer

  • 700 g röd- eller gulbetor
  • olivolja
  • salt
  • timjan
  • rosmarin
  • honung

Ostkräm

  • 1 dl créme fraiche
  • 100 g vitost, typ chevre eller feta

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala betorna och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Skiljer det mycket i storlek så kan de största halveras innan de skivas.
  2. Ringla över olja. Salta, vänd runt och ställ in i ugnen. Ugnsrosta i cirka 45 minuter. Betorna ska få lite färg och vara mjuka rakt igenom. Strö över lite timjan och rosmarin. Ringla honung över.
  3. Mixa ihop crème fraiche och ost som bjuds som tillbehör.

Servera till något vegetariskt, till lamm, vilt eller mmm, till torskrygg. Eller gör som vi gjorde senast, åt på stående fot vid spisen så fort de kom ur ugnen. Så gott!

Betor har blivit en riktig favorit härhemma och det finns många inlägg på temat. Kika gärna på inlägget med rödbetshummus eller den här underbart goda hackade rödbetssalladen.

Och vill du kolla på originalet hasselbackspotatis så finns det recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Saffransbulle-pudding, svinngott i advent!
Svensk hårdost i krämig broccolipasta