Svensk hårdost i krämig broccolipasta

19 november, 2020
Kategori:
skogtillbord-ost-broccolipasta-nov20

Svensk hårdost! Som ingrediens i maten, för den fina sältan, den mustiga umamin och den krämiga texturen. Nu blir det citron- och ostdoftande broccolipasta med närproducerad ost. Välkommen in i köket!

Förbered er för nu blir det skryt. Visste ni att vi är världsledande med flest sorters inhemska hårdostar? En ostnation med erfarenhet som sträcker sig över hundratals år. Addera svenska miljö- och djurskyddslagar till det och saken är avgjord. Låt oss njuta av ostarna som tillverkas här i Sverige!

Hårdost finns i många varianter som bjuder på olika egenskaper när den ska användas som ingrediens i matlagning. Grynpipiga ostar med små hål, exempelvis Svecia, Västerbottens- eller Prästost har bra smältegenskaper.

Perfekt när du är ute efter krämig snarare än trådig struktur. Blir fantastiska i en sås, i risotton eller att riva över pastan. Läser du Parmesan i ett recept så funkar en lagrad grynpipig svensk hårdost perfekt som ersättare.

Idag serverar vi en favorit. En pastavariant som blir precis sådär krämig som man kan önska av det bästa. Broccoli, en skvätt citron, grädde, ett sting av svartpeppar och en generös hög med Västebottensost, Svecia eller Prästost.

Ett par ord om pasta också. Har ni som jag märkt att det går åt olika mycket pasta beroende på vilken form man väljer. När vi äter spagetti härhemma slukar alla lätt 125 g var eller mer, men när det serveras penne eller rigatoni är 100 g per person nästan för mycket. Nå, den här rätten passar att lägga i en matlåda så blir det något över har du nästa dags lunch fixad.

Ostkrämig broccolipasta

4 – 5 personer

 • 500 g pasta, penne eller rigatoni
 • 450 g fryst broccoli
 • 1 ½ dl grädde
 • 1 dl vatten
 • ¾ buljongtärning kyckling eller grönsaks
 • 1 citron, cest och saft
 • Svartpeppar
 • 50 – 75 g riven ost, Västerbottens, Svecia eller Prästost

Gör såhär

 1. Koka pastan och broccolin var för sig i saltat vatten.  Häll av vattnet från broccolin och mixa den grovt.
 2. Häll grädde och vatten i en stor kastrull. Smula i buljongen och koka upp.
 3. Rör ner citronsaft plus cest, rivet citronskal. Lägg i pastan och vänd ner broccolin. Avsluta med att röra i den rivna osten. Osten ska bara smälta, inte koka då kan den få en grynig, sandsträv textur.
 4. Servera genast eventuellt med extra riven ost vid sidan om.

En annan ostig pastarätt med svensk ost, pasta al limone, hittar du i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Hasselbacksbetor - ugnsrostad skönhet
Sjömansbiff - Husman för landkrabbor