Pasta al limone – frisk och krämig

6 maj, 2020
Kategori:
skogtillbord-pasta-limone-maj20

Pasta al limone – citrondoftande, frisk men samtidigt krämig, trygg och omhändertagande. Där har ni den, en italiensk klassiker att stärka sig med efter en heldag i trädgårdslandet. Välkommen in i köket!

Gräddig pasta är inget för italienare, med några få undantag och här har ni ett. Såklart vill man parera det krämiga med frisk syra och citron är helt rätt. Tror att det här är en rätt från Amalfikusten, ni vet italiens citronparadis.

Jag har gjort några tillägg. Ost…inte alls genuint, men det blir så gott. Jag använder västerbottensost som är fantastisk ihop med den milda citrussmaken.

skogtillbord-pasta-limone-maj20
Pasta al limone – kombinationen frisk citrus och gräddig ostsås är helt underbar. Utanför ramen för en klassisk pastarätt plockar jag in sparris och färska kryddörter.

Allt oftare väljer jag svensk hårdost framför parmesan. Det finns många smakrika, inhemska hårdostar som liksom parmesan tillför djup och sälta som ingrediens i mat. Inte samma sak, men minst lika bra. Ibland bättre.

Och så har vi svartpeppar. Nej det finns inte med i originalet, men åh så bra det blir. Grädde, ost, citron och svartpeppar, som gjorda för varandra.

Dessutom kan jag inte låta bli att plocka med lite grönt från lotten, sparris(!), persilja och frodig gräslök. Helt rätt om ni frågar mig, men som sagt utanför originaltanken. Och såhär går det till:

Pasta al limone

4 personer

  • 350 – 400 g pasta, linguine eller annan tunn sort
  • 2 ekologiska citroner, saft och rivet skal
  • 3 dl vispgrädde
  • (eventuellt lite av pastavattnet)
  • 1 ½ dl riven västerbottensost
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Koka pastan i rejält saltat vatten. Häll av när den fortfarande har ett lätt tuggmotstånd. Spara lite av kokvattnet.
  2. Koka under tiden upp citronsaft och grädde. Låt sjuda varsamt så att den tjocknar något.
  3. Lägg tillbaka pastan i kastrullen den kokats i. Häll över citrongrädden rör om och späd eventuellt med en aning av kokvattnet från pastan. Det ska vara krämigt. Rör ner ost och svartpeppar. Servera genast, rykande het.

Vill du prova en annan italiensk pastarätt med få, lite udda, ingredienser så tycker jag du ska kika på inlägget med pasta aglio e olio. vitlök, olja, persilja och chili. Låter simpelt. Är fantastiskt! Allt Gott! Hälsar Kat : )

Baka hamburgerbröd till grillfesten
Vårgrön gnocchi - vardagskalas