Vårgrön gnocchi – vardagskalas

4 maj, 2020
skogtillbord-gnocchi-vårgrön-maj20

Förra årets sena potatisskörd säger hej till vårens första knallgröna blad och örter. Det blir vårgrön gnocchi med snabbfrästa blad, bacon och riven ost. Välkommen in i köket!

Gnocchi, som förresten uttalas ”njocki”är en italiensk rätt. Tänk dig en fusion mellan pasta och potatisbulle. En liten nätt och lätt variant på temat mjölig potatis, mjöl och ägg. Det här är en rätt som finns i olika utförande på många platser. Kroppkaka, knödel eller slovenska cmok är några exempel, alla tillredda med samma basingredienser.

Gnocchi kokas och kan ätas direkt, men min favorit är först kokt och sedan stekt till en gyllne, lite krispig yta. Så fantastiskt gott!

Processen börjar med degen som är lätt både att göra och att forma. Ett tips eller snarare en förutsättning är att du har tillgång till en potatispress. När degen ska blandas ska den kokta potatisen vara ljummen innan den pressas till ett luftigt potatisberg. Mjöl och äggulor på det och sedan är det bara att blanda. Degen ska gå ihop, men absolut inte överarbetas.

skogtillbord-gnocchi-vårgrön-maj20
Vårgrön gnocchi – Vinterpotatisen får vårskrud i mötet med första skörden knallgröna spenatblad och de tidigaste örterna.

Degen skärs i bitar och rullas till avlånga korvar. Pudra över potatismjöl så går det lätt. Jag skär sedan i småbitar som trycks till med en gaffel. Dels för att de tar till sig sås och andra smaker lättare då och dels för att de blir tunnare och inte alls degiga eller mastiga. Kika på bilden så blir det tydligare.

Sedan ska de små gnocchisarna kokas och det går på ett ögonblick. När du lägger dem i bubblande kokande vatten sjunker de till botten och så fort de är klara flyter de upp. Bara att håva in.

De får rinna av och sedan steker jag dem till fin yta, och idag får de sällskap av vårgrön spenat, eventuellt nässlor, gräslök, dill och persilja. Ett perfekt sätt att plocka in vår i maten och samtidigt göra slut på det sista av förra årets skörd. I den här rätten är vinterpotatis helt rätt.

Vårgrön gnocchi

4 – 6 personer

 • 1 kg potatis av mjölig sort
 • 150 g mjöl
 • ½ tsk salt
 • 2 äggulor (vitorna kan sparas till maräng eller annat)
 • potatismjöl

Tillbehör

 • 1 ptk bacon
 • spenat, eller nyplockade nässlor, eller en blandning
 • vitlök, riven
 • gräslök, finskuren
 • persilja, finhackad
 • dill, finskuren
 • svartpeppar
 • riven, smakrik ost, präst- eller västerbottens

Gör såhär

 1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den ånga av och svalna något innan du pressar den med en potatispress. Lägg på mjöl, salt och äggulor. Blanda och forma till en deg. Den ska inte knådas.
 2. Skär degen i fyra bitar. Pudra med potatismjöl och rulla långa korvar av degen. Skär sedan i bitar. Tryck till varje liten gnocchi med en gaffel. Se bilden som förtydligar.
 3. Koka upp saltat vatten och lägg i gnocchisarna i ett par, tre omgångar. De sjunker, men flyter snart upp till ytan. Ta upp och låt rinna av.
 4. Strimla baconet och stek i panna. Ta upp och stek sedan din gnocchi i samma panna.
 5. Stek sedan spenaten hastigt tillsammans med vitlök. Använder du nässlor ska de först förvällas några sekunder i lättsaltat vatten och rinna av ordentligt.
 6. Till sist vänder du ihop, gnocchi, bacon, spenat, nässlor och kryddgrönt. Svartpeppar och riven ost på det innan det är dags att avsmaka härligheten.

Vill du jämföra med svenska potatisbullar så har du recept i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pasta al limone - frisk och krämig
Havets Wallenbergare - Valborgsmässogott!