Potatisbullar – skolmatsfavorit

13 januari, 2020
skogtillbord-potatisbullar-jan20

Potatisbullar – Det glittar i ögonen på barnen. Och varannan tillfrågad som utfordrats i någon skolmatbespisning senaste decennierna ler lyckligt. Så mycket glädje för så lite. Välkommen in i köket!

Ingredienslistan låter måttligt upphetsande: potatis, mjöl, ägg, mjölk och salt. Rätt trist skulle jag säga om jag inte visste att de tillsammans på just det här sättet blir så bra. Dessutom är rätter med potatis ofta mer än man först tror.

Jag gör mina bullar på pressad potatis. Smeten blir slät och lättformad. Många vill ha dem med lite bitar i och då kan man grovmosa istället. Det finns också de som lägger till riven rå potatis, men nej jag håller på pressad eller mosad.

skogtillbord-potatisbullar-jan20
Fråga nästan vem som helst som går eller gått i skolan de senaste trettio åren: Nämn en skolmatsfavorit och svaret kommer direkt: Potatisbullar!
skogtillbord-potatisbullar-jan20
Potatisbullar – mjuka, milda, frasiga att servera med pigga lingon och knaprigt bacon. Barnmat för alla!

Enklare rätt finns knappt och alla gillar den. Perfekt vardagskäk alltså. Potatisen ska koka och det går fort om man skär den i mindre bitar. Den som vill pressa ska göra det när potatisen är ångande varm sedan kan den stå och svalna en stund innan den blandas med resten av ingredienserna.

Bra också att låta den färdiga ”smeten” stå några minuter innan bullarna formas. Den sätter sig och det är enkelt att rulla bullarna utan kladd.

Till serveras bacon och lingon. Lingonsylt på burk duger gott, men eftersom jag har mängder av bär i frysen så kokar jag snabbsylt. Ett par nävar lingon och lite socker i en kastrull. Värm tills sockret löst sig, sedan är det klart. Gissar att det tar cirka tre minuter.

Bacon är gott till, men alls inte nödvändigt. Om du vill så är det allra enklast att lägga baconskivor på en plåt och sätta den i ugnen på 175 grader. Låt stå tills de fått fin färg och ser knapriga ut.

Utan bacon är det här är en perfekt vegorätt. Kokt broccoli passar fint till eller en kålsallad i gammal hederlig skolmatsalsstil.

Potatisbullar

4 personer (12 – 16 stycken)

  • 1 kg mjölig potatis
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • stekt bacon
  • lingonsylt

Gör såhär

  1. Skala och koka potatisen. Stora bjässar kan halveras eller kvartas. Häll upp när de är klara och låt ånga av ett par minuter innan du pressar eller mosar grovt. Låt svalna något.
  2. Vispa ihop vetemjöl, mjölk, ägg och salt. Blanda med potatisen och låt stå en stund så att smeten sätter sig. Forma till platta bullar. Stek till fin färg i neutral olja.
  3. Servera de frasiga potatisbullarna med stekt bacon och lingonsylt. Något kåltillbehör blir finfint.

Potatis! Jag upphör inte att förvånas över att man behöver så lite för att göra något gott av de där knölarna. Vill du köra en klassisk potatishusman så finns ett inlägg med recept på råraka vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Böncaponata - Vegogryta med italienska smaker
Pulled julskinka - en restsuccé