Stekt inlagd strömming – på julbordstoppen

20 december, 2022
Kategori:
skogtillbord-strömming-stekt-inlagd-dec22

Stekt inlagd strömming – en av julbordets topp tio. Om någon frågar mig. På rostat knäcke med dillmajonnäs. Välkommen in i köket!

Strömmingens och sillens tid. Hela året finns de där, forna tiders basföda. Lite bortglömda och förbisedda i vardagen, men nu…så fort det närmar sig storhelg fattas de inte på något bord. Fattigmansmaten har blivit fest.

Julbord är mycket tradition, men samtidigt har vi inga problem att plocka in nyheter. Grundsmakerna finns där med det salta, söta och ättikssyrliga, men det finns utrymme för nykomlingar. Sillen får sällskap av wasabi och ingefära. Av Sichuanpeppar och koriander. Det finns ingen hejd på smakexperimenten.

Kul absolut och ofta gott, men ibland vill jag bara ha det som det var. Lite som en tidsresa. Jul ska smaka jul som jag minns den och där platsar stekt inlagd strömming.  En 1-2-3-lag, lök, lagerblad och kryddnejlika. Precis som det alltid varit.

Stekt inlagd strömming

1 kg strömmingsfilé

1 ½ tsk salt

1 knippa dill, finhackad

2 dl grovt rågmjöl

Lag

1 ½ dl ättikssprit (12 %)

3 dl socker

4 ½ dl vatten

1 morot, skivad

1 rödlök, i skivor

¼ purjolök, i skivor

2 lagerblad

8 kryddnejlikor

5 kryddpepparkorn, grovt krossade

  1. Koka upp ingredienserna till lagen. Ställ att svalna något.
  2. Klipp ryggfenan av strömmingen och salta filèerna. Vik upp strömmingarna och lägg dillhack på hälften av dem. Lägg resten av strömmingen över till dubbla strömmingsflundror. Tryck till och vänd i rågmjöl.
  3. Stek till fin färg på relativt hög värme i hälften neutral olja och hälften smör.
  4. Lägg filéerna ljumna i lagen. Kyl.

I sanningens namn är det mest jag som inte kan vara utan den klassiska strömmingen och när ungarna höjde protester blev det en variant. I princip samma recept, men med stekt lax. Och ja, det är gott. Riktigt gott! Receptet finns vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Julfisk sista minuten
Julsallad - storhelgens gröna