Fish and chips – helgens heta tips

24 november, 2023
Kategori:
skogtillbord-fish-and-chips-nov23

Fish and chips – en rätt med kultur och rötter i rötterna. Världsberömd utan backning av stora namn. Välkommen in i köket!

Folkets mat och säkert etablissemangets också. En av Storbritanniens kändisar vid sidan av yorkshirepudding, sunday roast, bubble and squeak och många andra. De flesta ganska enkla rätter när jag tänker på saken. Just folkliga.

Inte alltid så lättlagade dock. Inga avancerade ingredienser, men de kräver tid och kärleksfull omsorg.

Konstigt tänker jag att just fish and chips spridit sitt namn och rykte, men knappast erövrat världen med fiskstånd på gatorna någon annanstans? Man får laga till den själv. Och det är så värt jobbet. Fraset när man tar en tugga och den kritvita fisken. Ljuvligt!

En perfekt helgsyssla och jag vågar lova att rätten går hem hos de allra flesta. Kombinationen med den frasiga fisken, den krämiga remouladen, ärtröran och pommes till det. Oemotståndlig helt enkelt. Och nu lagar vi mat.

Fish and chips

4 personer

600 g skinn- och benfilé av kolja eller torsk

Frityrsmet

1 ½ dl vetemjöl

1 msk maizenamjöl

1 tsk bakpulver

1 ½ dl kolsyrat vatten eller öl

salt

svartpeppar

neutral olja för fritering

Smashade ärtor

200 g frysta ärtor

½ dl crème fraiche

salt

citron

Remouladsås

2 dl majonnäs

2 msk fint hackad ättiksgurka eller pickles

1 msk kapris

Till servering

pommes frites

citron eller maltvinäger

  1. Skär fisken i bitar. Salta och låt ligga minst 30 min.
  2. Hetta upp olja i en kastrull. Oljan ska gott och väl täcka fisken. Bästa temperaturen för fritering ligger runt 180 grader.
  3. Blanda ingredienserna till frityrsmeten. Torka av fisken och doppa den i smeten. Vänd eventuellt fiskbitarna först en gång i vetemjöl. Fritera i omgångar till fin färg. Skaka kastrullen försiktigt ett par gånger så att fisken inte fastnar i botten.
  4. Lägg ärtorna i kokande, saltat vatten. Häll av så fort de tinat och mixa grovt med crème fraiche. Smaka av med salt och citron.
  5. Blanda ingredienserna till remouladen. Fiska eventuellt upp lite senapskorn från gurkinläggningen och blanda i.

Tänker ni vit fisk, men kanske snarare med den perfekta såsen så rekommenderar jag er att kika på inlägget med stekt torskrygg och tomatsmörsås. Receptet finns här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Grönkålssoppa som julstarter
Får i kål - en smakmässig överraskning