Torskrygg i tomatsmörsås – Helgens höjdare

17 november, 2023
Kategori:
skogtillbord-torsk-tomatsmörsås-nov23

Torskrygg i tomatsmörsås – Det kritvita fiskköttet med en gyllenbrynt yta i en sås…som är alldeles, alldeles underbar. Välkommen in i köket!

Innan festen lite fakta. I Sverige äter vi ungefär 12 kg sjömat, fisk och skaldjur, per person och år. Motsvarande siffra för kött är cirka 80 kg! Inga kommentarer på det annat än att här finns ett dilemma.

Samtidigt som det generella rådet är ”Ät mer fisk!” så är det inte lätt att välja. Fisken är hotad i många vatten och listan över det rödlistade är lång.

Det är då man ska lära sig allt om KRAV- och MSC- märkning. Ett klokt val och en viss garanti för att fisket skötts på ett sätt som är hållbart.

Efter pekpinnarna går jag all in på att servera något riktigt gott av havsguldet. Torsken ska behandlas som den skatt den är. Och nu blir det fest.

Stekt torskrygg med tomatsmörsås

4 personer

600 g torskrygg med skinn

Tomatsmörsås

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

2 ½ dl vitt vin

1 burk tomater

100 g kallt smör

salt

peppar

citron att smaka av med

basilika, färska blad

  1. Dela torskryggen i fyra bitar. Salta och låt stå minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 90 – 100 grader. Hetta upp olja i en panna, torka av fisken och stek den till fin färg på skinnsidan. Vänd den med skinnet upp och ställ in i ugnen. Mät eventuellt innertemperaturen med en digital termometer. Vid 48 grader är den lätt glasig i mitten och vid 52 helt vit.
  3. Hacka lök och vitlök. Stek glansigt i kastrull innan vinet hälls på. Låt puttra till vinet reducerats till hälften.
  4. Häll på tomaterna och sjud 15 minuter.
  5. Strax före servering mixas smöret med tomaterna. Såsen ska vara slät och len. Smaka av med salt, peppar och citron.
  6. Strö strimlade basilikablad över och servera med fisken och pressad potatis.

Högst på listan över uppskattade fiskar på våra matbord står laxen. Och ja, den är ofta ett bra val. Både för miljö och för matglädjen. Vill du kolla på recept där laxen måter tomaten så finns recept i länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Soppa med pankis - Räddare i nöden
Årets stora saffransbak börjar nu