Årets stora saffransbak börjar nu

13 november, 2023
Kategori:
skogtillbord-saffransbak-nov23

Årets saffransbak hägrar och det är dags att förbereda. Hög tid för den som vill ha ut maximal smak av julens gyllne följeslagare. Välkommen in i köket!

Julen känns kanske avlägsen, men den som vill maxa börjar nu. Minst två veckor och eller allra helt ännu längre behöver saffran för att aromerna ska utvecklas fullt ut. Goda råd från mästerbagaren Johan Sörberg. I hans eminenta bok ”Bröd, bullar & kakor” lär man sig allt om bakningens grunder. Självklart har saffransbaket fått några sidor i verket. Och nu är det dags.

Saffranet ska förberedas länge och det behövs mer än man kan tro. Man får inte vara snål. Välj bra kvalitet och helst hela pistiller. Till två satser saffransdeg på vardera dryga kilot mjöl går det åt 5 g saffran.

skogtillbord-saffransbak-nov23
Saffran tillhör det klassiska julbaket, men är ett gyllne tillskott i annan matlagning också. Inte minst i rätter med fisk och skaldjur. Recept finns i länkar nedan.

Saffransbak första steget

I år följer jag råden och lägger 5 g hela saffranspistiller i 15 g sprit och 15 g rårörsocker. Koncentratet ska stå mörkt och svalt.

Minst ett bak blir det förmodligen till lucia, men den lilla väldoftande cocktailen funkar också i fisksoppan, till snabbfrästa räkor, risotto eller i musselkoket. Pytsa i lite i taget av din saffransbrygt och smaka av eftersom.

Vill du testa en riktigt god fisksoppa så kika på recept i inlägget här. Räkor med saffransaioli hittar du här. Om du väljer att sätta på ett ångande och saffransdoftande musselkok så kan du klicka på länken här.

Inget att vänta på. Jag kör! Allt gott! Hälsar Kat : )

Torskrygg i tomatsmörsås - Helgens höjdare
Fars dag med portergryta