Nyårets förrätt doftar hav

27 december, 2022
Kategori:
skogtillbord-nyår-förrätt-dec22

Nyårets förrätt blir på temat hav. Skaldjur eller rom så säger traditionen och den är stark. Välkommen in i köket!

Om jag fått frågan om vilken som är årets mest traditionsfyllda måltid, skulle det givna svaret varit julbordet. I alla fall tills för en tid sedan då jag hörde Richard Tellström berätta att nja, det är nog snarare nyårsaftonens middag.

Den har sett ut på samma sätt sedan 1920-talet när radioapparaterna kom in i borgarnas hem. Uppläsningen av Nyårsklockan från Skansen föregicks av en middag med bestämd ordning. Det skulle vara skaldjur eller rom, en fin köttbit och en fluffig dessert. Känner ni igen er?

Vi tar det i tur och ordning. Dagens tips är tre förrätter på havstema. Hummer är givet för många, men jag kommer med några alternativ.

Vad sägs om en variant på skagenmackan i en lite annorlunda nyårstappning? Receptet hittar du här.

Eller varför inte gå på en krustad med löjrom och ostkräm? Mycket gott och enkelt. Recept i inlägget här.

Jag kommer själv att servera en saffransdoftande musselrätt och den har ni här.

Nyårets förrätt – Saffrans- och vinkokta musslor

4 personer

2 nät blåmusslor, cirka 1 ½ kg

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

0,5 g saffran

1 krm fänkålsfrö, grovt krossat

1 krm chiliflakes

2 dl vitt vin

1 ½ dl grädde

1 msk hummer- eller skaldjursfond

  1. Skölj musslorna noga och ta bort de som har trasigt skal. Öppnade knackar man i bordet ett par gånger och väntar några minuter. Släng sedan de som inte slutit sig.
  2. Hacka lök och vitlök riktigt fint. Hetta upp olivolja i en större kastrull eller gryta. Musslorna behöver gott om plats. Fräs löken en kort stund tillsammans med saffran, fänkål och chili.
  3. Häll på vinet, koka upp och lägg ner musslorna. Sätt på lock och koka några minuter tills de öppnat sig.  Ta upp musslorna och fördela i skålar.
  4. Häll grädde och fond i grytan och koka ihop ett par minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer chili. Skeda den heta, saffransdoftande såsen över musslorna i skålarna.
  5. Servera med ugnsvarmt surdegsbröd att bryta till.

Vi räknar ner i väntan på ringande klockor och fyrverkerier. Allt gott! Hälsar Kat : )

Köttbiten till nyåret
Julens restfest