Köttbiten till nyåret

28 december, 2022
skogtillbord-nyår-köttbit-dec22

Köttbiten till nyåret – för en sådan ska det vara. I alla fall om man följer tradition från 20-talet. Välkommen in i köket!

En förrätt från havet, en finare köttbit och en fluffig dessert. Eller något helt annat, men om man nu tillhör dem som kör en nyårsmiddag på det sätt som varit vanligt de senaste 100 åren. Igår avhandlades förrätten i inlägget här och idag blir det kött till varmrätten.

Jag har tre förslag. Vad säger ni om några fina skivor oxfilé på smörstekt bröd? Dessutom rostad lök, baconströssel och några fina klickar svampdoftande majonnäs. Lite syra måste till också. Något picklat i små doser. Recept har du i inlägget här.

Eller kanske en bit perfekt stekt oxfilé med blåbärssås. Fluffigt mos och ugnsrostade rotsaker. Receptet hittar du här.

Sista tipset blir tunna skivor flankstek med choronsås. Det vill säga en bearnaise förstärkt med tomatpuré. En nyårshöjdare.

Till verket!

Köttbiten till nyåret

Flankstek med choronsås

4 personer

800 g flankstek

salt

svartpeppar

Choronsås

250 g smör

2 små schalottenlökar

2 ½ msk vitvins- eller dragonvinäger

½ dl vatten

3 äggulor

salt

en nypa cayennepeppar

2 msk färsk dragon, hackad

2 msk persilja, hackad

1 ½ msk tomatpuré

1 msk smör

  1. Torka av köttet noga. Salta, peppra och stek det till fin färg innan det vänds för att få stekyta på andra sidan. Sänk temperaturen något och vänd köttet flera gånger. Prova gärna innertemperaturen som ligger runt 57 grader för medium. Lägg köttet på en skärbräda för att vila innan det skärs upp.
  2. Smält smöret till såsen.
  3. Finhacka löken och koka den ett par minuter tillsammans med vinäger, vatten och eventuellt stjälkar från dragon och persilja. Sila upp i en ny kastrull.
  4. Sätt kastrullen i ett vattenbad eller direkt på medelvarm platta och vispa ner äggulorna i vinägerreduktionen. När blandningen blir fluffig och börjar tjockna droppas smöret ner lite i taget under kraftig vispning.
  5. Smaka av med salt och cayennepeppar och rör i örterna.
  6. Fräs upp tomatpuré och smör under någon minut. Rör ner tomatpurén i såsen.
  7. Servera den tunt skivade köttet med såsen, ugnsrostade tomater, vitlöksfrästa haricots verts och tusenbladspotatis.

Vackert och mycket gott. Är du inte bekant med tusenbladspotatis så hittar du recept här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Nyårsmiddag med fluffig dessert
Nyårets förrätt doftar hav