Blåbärssås förgyller nyårsfilén

29 december, 2017
blåbärssås-dec17

Blåbärssås till nyårsfilén. Jag vågar utlova en succé! Mustigt, värmande och stärkande inför allt det nya. Klassiska smaker och ett säkert kort. Välkommen in i köket!

Bakom oss har vi lämnat myset, pysslet och traditionen. Vi siktar framåt, mot nytt, fräscht och vågat. Men kanske ändå att vi lutar oss tillbaka denna årets sista dag och lagar klassiskt för alla smaker. Här är receptet för dig som vill fira nyår genom att servera gott, vällagat, stilfullt och tryggt.

Är du beredd att satsa nytt och ge dig ut på en italiensk resa med tunnskivad rå filé så ska du kika på receptet som presenterar carpaccio här.

En liten starter med nyfriterade chips, god rom och annat smågott hittar du här. Men nu till vår grandiosa nyårsfilé med blåbärssås.

blåbärssås-dec17
Till den friska blåbärssåsen passar ett luftigt, gräddigt mos på mandelpotatis smaksatt med Västerbottenssost.

 Nyårsfilé med blåbärssås

4 personer

  • 700 gram filé av nöt, kalv eller vilt
  • salt
  • svartpeppar

Blåbärssås

  • 1 gul lök
  • 1 ½ dl blåbär
  • 1/2 tesked socker
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 -2 msk  koncentrerad viltfond
  • svartpeppar

Potatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • 50 gram riven västerbottensost
  • 1 tesked salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Putsa köttet och skär det i portionsbitar. Salta, peppra och stek till fin yta. Placera i ugnen och låt det stå till innertemperaturen nått 57 grader.
  2. Finhacka löken. Stek den varsamt i smör. Den ska bara brynas lätt innan du rör i blåbär och socker. Fräs en kort stund innan du häller på vin, vatten och fond.
  3. Låt såsen koka ihop några minuter. Sila av bären och tryck till dem lätt med baksidan av en sked för att få med all vätska. Fortsätt att sjuda såsen tills den har en fin konsistens. Smaka av med peppar.
  4. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg tillbaka den i kastrullen. Häll på mjölk, grädde och smör. Vispa moset med elvisp. Inte för länge bara precis till det är slätt. Rör i osten och smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Servera köttet med såsen, det fluffiga moset, stekta smålökar och champinjoner eller annan svamp.

En liten passus när det kommer till köttet. Om vi nu ska äta kött så välj med omsorg. Jag röstar för kvalitet i alla led och det mina vänner betyder i det här fallet, svenskt.

Fler tips inför nyårsfirandet är på ingång. Jag lovar något efter maten som gör det vansinnigt enkelt och med stor sannolikhet riktigt, riktigt gott! Hälsar Kat : )

Nyårsdessert - easy peasy!
Carpaccio - nyårsfilé för finlirare