Carpaccio – nyårsfilé för finlirare

29 december, 2017

Lätt och elegant för att fira in det nya året. Men äta rått kött, är det verkligen okej? Det låter grovt och barbariskt, men det här är tvärtom en rätt som kräver mycket omsorg och stor noggrannhet. Matlagning för finlirare. Välkommen in i köket!

Det finns rätter som kan bli så fel eller alldeles alldeles underbara. Till den kategorien hör allt som serveras rått. Det måste vara av absolut toppklass för att det ska bli bra.

Inför nyår tittar vi åt filéhållet och mitt absoluta tips är att välja svenskt. I det här läget finns inga genvägar. Vi vill ha högsta kvalitet och det allra, allra bästa. När köttet serveras såhär går det inte åt så mycket så satsa mot toppen.

Nyår är för övrigt helgen då många lämnar invanda stigar och provar nytt. Efter traditonstyngda juldagar blickar vi framåt och vågar mer. Filé är ett vanligt val, men att servera den rå är ett kliv utanför boxen.

carpaccio-dec17
Carpaccio för ett Gott nytt år! Alla moment är enkla och mycket kan förberedas. Det som krävs är ovanligt mycket noggrannhet. Var petig och gör det med omsorg så levererar rätten elegant nyårsstämning.
carpaccio-dec17
För att få perfekt tunna och jämna skivor kan filén rullas in i hårt och stoppas i frysen en stund. Den ska bara halvfrysas för att sedan skivas enkelt.

Inga moment är svåra, mycket kan förberedas, men det som krävs är stor noggrannhet och en galet vass kniv. Köttet ska vara genomskinligt tunt skivat.

Törs ni? I så fall är det bara att hänga med!

Italiensk carpaccio

4 personer

 • 400 gram halvfryst filé av kalv-, nöt- eller vilt
 • 200 gram körsbärstomater
 • 40 gram pinjenötter
 • 30 gram parmesanost
 • ½ kruka basilika
 • 1 msk olivolja
 • 1 tsk balsamvinäger
 • flingsalt
 • svartpeppar
 • ev. parmesankräm, se receptlänk nedan

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 100 grader. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp i en ugnsfast form. Salta lätt och ställ in i ugnen i en timma. De ska vara halvtorkade med fin koncentrerad smak när de är klara.
 2. Vill du servera parmesankräm till så är det dags att göra den nu. Det är alldeles fantastiskt gott till. Följ länken nedan och byt ut västerbottensosten mot färskriven parmesanost.
 3. Rosta pinjenötterna i en stekpanna utan något fett. Var uppmärksam. De ska få färg, men inte brännas.
 4. Skiva det halvfrysta köttet supertunt. Man ska kunna se genom skivorna. Lägg upp köttet på ett serveringsfat. Fördela tomater och nötter över köttet. Hyvla osten tunt över fatet och plocka blad från basilikan.
 5. Droppa på olivolja och vinäger.  Avsluta med ett par nypor flingsalt och ett några rejäla drag på svartpepparkvarnen.

Vill du servera parmesankräm till din carpaccio så finns recept på den här. Byt bara ut västerbottensosten mot färskriven parmesan. Krämen är som en dröm och passar fantastiskt till köttet. För extra finess kan den spritsas i en eller flera vackra toppar på köttet.

Söker du efter en liten starter så kan jag tipsa om mina nyårschips med rom och annat smågott. Bara att följa länken till inlägget här.

Känns rått trots allt för vågat så kan jag lova ytterligare ett alternativ. En makalöst fin filé som garanterat passar de allra flesta. Snart på en blogg nära dig! Hälsar Kat : )

Blåbärssås förgyller nyårsfilén
Lyxiga chips till nyår