Tusenbladspotatis – lika god som vacker

25 oktober, 2021
skogtillbord-tusenbladspotatis-okt21

Tusenbladspotatis – mjukt ugnsrostad potatis med knaprig, smörpenslad yta. Så nöjd! Så gott! Välkommen in i köket!

Känner mig barnsligt nöjd. Jag var egentligen ute efter Hasselbackspotatis, men ville göra tunnare skivor än vanligt. Ni vet som en tusenbladstårta, en mille feuille, med lager på lager av frasigt supertunna flagor smördeg. Det ljuvliga kraset när man tar en tugga och den lätta känslan som kommer av att äta något riktigt tunt.

Och det var då jag kom på det. Jag ska skiva potatisen mandolintunt!

Jag valde stora potatisar som en efter en gick genom mandolinen. Efter varje föste jag ihop skivorna och ställde dem i formen. En enkel process, skivorna landar på varandra när man skivar. De ligger liksom i rätt ordning och det är bara att plocka upp så har de sin ”potatisform”. Jag tog en i taget och det gick snabbt.

Sedan var det bara att lägga i form, pensla och skjutsa in i ugnen. Ser avancerat ut, men är något så enkelt som skivad, rostad potatis.

skogtillbord-tusenbladspotatis-okt21
Tusenbladspotatisen kan möjligen beskrivas som en variant på Hasselbackspotatis. Skillnaden är mycket tunnare skivor som är skurna hela vägen igenom.
skogtillbord-tusenbladspotatis-okt21
Kraschad potatis har i princip samma ingredienser som min tusenbladspotatis, men är ändå en helt annan rätt. En robust skönhet och ett underbart tillbehör. Recept finns i länk nedan.

Potatis hörrni, inte glömmer ni väl den? Vår bas, vår trygghet, men också en källa till så många möjligheter. Kan varieras i det oändliga. Har fin smak i sig själv och sällskapar i harmoni med mycket annat. Här finns stor potential för innovativa grepp.

Vi är en nyfiken matnation. Blickar utåt för att hitta nytt, nytt och nytt. Jag tillhör definitivt den skaran, men vill samtidigt hålla i det vi har. Vår matkanon. Råvarorna vi har och har haft länge. De har mer att ge, jag lovar. Och potatisen är definitivt en av frontfigurerna. Nu äter vi!

Tusenbladspotatis

4 personer

  • 1 kg stora potatisar
  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk smör
  • salt
  • eventuellt 1 riven vitlöksklyfta
  • eventuellt timjan
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisarna. Låt skalet vara kvar.
  2. Ta fram en mandolin och skiva en i taget. Fös ihop skivorna som de ligger i någorlunda ordning så att de formar en potatis.
  3. Ställ sedan potatisen i ugnsfast form med skivorna upp. Värm oljan tillsammans med smöret. Salta potatisen i formen och pensla med drygt hälften av smörblandningen innan formen åker in i ugnen.
  4. Ta ut formen efter 30 minuter och pensla med resten av smörblandningen. Riv först i vitlök och timjan om du vill smaksätta. Sätt in potatisen igen och låt den stå tills den är helt mjuk i mitten cirka 15 minuter.

Tusenbladspotatis är ett perfekt alternativ till ugnsrostad potatis av alla slag. Ni måste prova! En annan favorit är kraschad potatis. I princip samma ingredienser, men med ett helt annat uttryck. Receptet på den har du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Enkel oktoberfest med krabba eller räkor
Fiskgratäng med spenat och svamp